Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Program DEEP pro realizaci vybraných otázek ochrany proti účinkům toxických látek

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Program DEEP pro realizaci vybraných otázek ochrany proti účinkům toxických látek

Počet shlédnutí: 224

26.5.2015 • Ve dnech 19. až 22. května 2015 proběhla v gesci Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany první část bilaterálních pracovních jednání mezi zástupci srbských ozbrojených sil a řešiteli dílčího úkolu Projektu na rozvoj Ústavu OPZHN v oblasti rozvoje a zdokonalování prostředků individuální ochrany, a to v rámci spolupráce v programu DEEP (The Defence Education Enhancement Programme). 

Úterní program jednání s podplukovníkem doc. Radovanem Karkaličem, Ph.D. a majorem Daliborem Jovanovičem, Ph.D. byl zaměřen na úvodní otázky specifikace možností rozvoje vzájemné spolupráce. V dopolední části byli srbští důstojníci seznámeni s posláním, organizační strukturou a řešenými vědeckými a pedagogickými úkoly v rámci Ústavu OPZHN a s jeho materiální a technickou základnou. Odpolední program byl věnován prezentaci a praktickým ukázkám nově zavedených fyzikálních senzorových metod určených ke zjišťování parametrů chemické odolnosti současných i perspektivně využitelných bariérových materiálů používaných v individuální a kolektivní ochraně. 

Středeční dopoledne bylo rozděleno na dvě části. Podplukovník Karkalič vystoupil s přednáškou týkající se prostředků individuální ochrany, které jsou zavedeny v srbské armádě. Major Jovanovič na jeho vystoupení navázal a podrobně rozebral zkušební metody pro testování konstrukčních materiálů používaných v individuální ochraně. Značná část středečního jednání byla věnována prezentaci výsledků vědecké a experimentální práce, která je v předmětné oblasti realizována na srbské Vojenské akademii a Centru technického testování Ministerstva obrany Srbska. V průběhu prezentací byly živě diskutovány současné experimentální metody a porovnávány možnosti jejich zdokonalování v rámci potencionálního projektu v programu DEEP. Po ukončení prezentace srbští důstojníci detailně popsali vzorky bariérových materiálů, jejichž vlastnosti budou na Ústavu OPZHN studovány a testovány. 

V odpolední části jednání česká i srbská strana detailně specifikovala vstupní náměty a informace, které byly zpracovány ve formě návrhu názvu a cílů projektu realizovaného v rámci možné spolupráce obou stran. Pracovní jednání bylo ukončeno předáním a specifikací vzorků materiálů, které jsou anebo budou využívány k zabezpečení individuální ochrany povrchu těla v Armádě České republiky.

Pracovní část jednání probíhala ve čtvrtek v rámci Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2015 na brněnském výstavišti. Reprezentanty srbských ozbrojených sil zaujaly firemní prezentace zejména těch společností a firem, které by mohly být potenciálními spoluřešiteli projektu realizovaného v rámci DEEP. Největší pozornost věnovali prezentaci společnosti B.O.I.S. - FILTRY, spol. s r. o., která se zabývá produkcí materiálů pro zabezpečení komplexní prodyšné filtrační ochrany proti účinkům toxických látek. 

Během jednání byly také specifikovány možnosti rozvoje vzájemné spolupráce v rámci programu ERASMUS+. Na základě věcných diskusí bylo nalezeno velké množství styčných témat pro realizaci mobility v oblasti technických aspektů zabezpečení fyzické ochrany proti účinkům toxických látek a rozvoji metod testování použitých materiálů. Obě strany se dohodly, že v oblasti Erasmu je možné zabezpečit aktivity v oblasti přednáškové činnosti učitelů a podle možností i studentů doktorského studijního programu.


Autor: Pavel Otřísal

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa