Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se prezentovala v Čáslavi

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se prezentovala v Čáslavi

Počet shlédnutí: 1068

26.5.2015 • V sobotu 23. května 2015 se na 21. základně taktického letectva v Čáslavi uskutečnil den otevřených dveří letiště, který byl vyvrcholením dvoutýdenního mezinárodního leteckého cvičení Lion Effort 2015. Na akci zavítalo na padesát tisíc návštěvníků, převážně rodin s dětmi, které lákala jedinečná příležitost shlédnout výjimečné letové ukázky, ale taktéž zajímavé statické expozice a možnost zapojit se do rozmanitých doprovodných programů. 

 
 
 

Letecká základna si pro účastníky připravila vskutku bohatý program, který byl tradičně zahájen vzdušným výsadkem z vrtulníku Mi-17. I přes silný vítr se všem výsadkářům podařilo bezpečně přistát a program mohl pokračovat dalšími akrobatickými a letovými ukázkami rozličných historických a novodobých strojů, mezi kterými byl dominantně zastoupen zejména nadzvukový stíhací bojový letoun JAS-39 Gripen. 

 
 
 

Tento letoun švédské výroby letos slaví 10. výročí jeho zavedení do výzbroje Vzdušných sil Armády České republiky a právě díky tomuto výročí si připravili pořadatelé pro diváky zcela unikátní zážitek, kterým byl společný průlet deseti letounů JAS-39 Gripen, seskládaných z posádek české, maďarské a švédské armády. Za letu byly k vidění i další armádní bojové a dopravní letouny, jako je např. L-159 Alca, F-16 nebo C-295 CASA. Z vrtulníkové řady byla možnost spatřit Mi-17 a Mi-24. 

 
 
 

Na tak velkolepé akci nechyběla ani Univerzita obrany, jejíž zástupci si pro diváky nachystali v prostoru statické expozice informační stan, ve kterém po celou dobu konání akce byly k dispozici informace o možnostech studia na jednotlivých fakultách. Budoucí zájemci tak měli jedinečnou možnost získat přímo na místě informace o nabízených studijních oborech, podmínkách přijímacího řízení a mnoho dalších pro uchazeče o studium velmi zajímavých a podstatných sdělení.

 
 
 

 

Autor: Roman Hanzlík

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa