Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
V IDET Aréně se proháněly vojenské stroje

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

V IDET Aréně se proháněly vojenské stroje

Počet shlédnutí: 1220

25.5.2015 • Na veletrh obranných a bezpečnostních technologií IDET se po čtyřech letech vrátil speciální terénní polygon. V divácky atraktivní aréně se v dynamických ukázkách představila moderní armádní technika a historická vozidla, ale také hasiči, policisté a záchranáři. Výstavbu a provoz dráhy řídili odborníci z Univerzity obrany. 

Aréna s překážkovou předváděcí dráhou patřila vždy v minulosti k divácky nejatraktivnějším částem programu veletrhu IDET na brněnském výstavišti. Organizátoři z BVV se ji proto po letech rozhodli znovu otevřít. Projekt dráhy zpracovali příslušníci Katedry ženijních technologií Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany. Několik důmyslných překážek pak postavili vojáci z 15. ženijního pluku v Bechyni a 14. pluku logistické podpory v Pardubicích za řízení plukovníka doc. Ing. Pavla Maňase, Ph.D., vedoucího ženijní katedry.

Návštěvníci veletrhu tak měli šanci vidět kromě statických ukázek techniku také přímo v akci. Česká armáda předvedla jízdní vlastnosti osobních, užitkových i nákladních a speciálních vozidel včetně obrněnců Pandur, Dingo a Iveco. Slovenská armáda připravila ukázku dekontaminačního vozidla TATRA 815 8x8 DEKVOZ.

Kromě armády se na polygonu představila i policie, hasiči a záchranáři. Policie ČR se prezentovala ukázkou výcviku a činnosti jízdní policie a předvedla se také zásahová jednotka při zadržení nebezpečného pachatele ukrytého v budově za pomoci speciálního vozidla s rampou. Hasiči se zase prezentovali ukázkou zásahu při havárii autobusu. Městská policie Brno předvedla ukázku z práce psovodů a zajištění pachatele u vozidla.

Na dráze, jejíž provoz řídil vedoucí Katedry strojírenství Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany plukovník doc. Ing. Milan Chalupa, CSc. se svými kolegy, jezdila také vozidla vystavovatelů, například nová Tatra 810 Tactic nebo užitkové vozidlo Mercedes, a historická vozidla Tatra 805 expediční a Tatra 803 MoR. K vidění byly také letové ukázky moderních bezpilotních strojů z produkce Vojenského technického ústavu Praha.

Jednu z překážek dráhy tvořil osmnáctimetrový provizorní most ze Správy státních hmotných rezerv. Šlo o kopii Mostu Anežky České, který nedávno darovala Česká republika do Středoafrické republiky. Most v IDET Aréně si prohlédli také žáci 8. třídy ze Základní školy Loděnice z okresu Brno-venkov, kteří vybrali název darovaného mostu, jenž nyní stojí v hlavním městě Bangui.


Autor: Pavel Pazdera

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa