Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na veletrhu prezentuje svoje projekty

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany na veletrhu prezentuje svoje projekty

Počet shlédnutí: 278

21.5.2015 • Třináctého ročníku mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2015 se na brněnském výstavišti účastní celkem 450 firem s nabídkou nových technologií pro potřeby armády a bezpečnostních složek Integrovaného záchranného systému ČR. V rámci největšího vystavovatele – expozice Ministerstva obrany ČR se prezentuje také Univerzita obrany.

Jedno z pracovišť Univerzity obrany, které provozuje Katedra taktiky Fakulty vojenského leadershipu, prezentuje bezosádkový robotický prostředek UGV Taros 6x6 Furbo pro taktické a monitorovací účely. Dále experimentální vzorky bezdrátově řízené miniaturní lafety osobních zbraní a taktického kamerového manipulátoru, kterými je možné vybavit právě bezosádková pozemní vozidla. Katedra taktiky úzce spolupracuje se státním podnikem VOP CZ na vývoji prostředku UGV již několik let. Přičemž při této výzkumné a vývojové činnosti se zaměřuje na klíčový prvek celého systému – na software vyšší úrovně, který vozidla řídí. To vše za použití prvků umělé inteligence řešící proces (taktické) autonavigace. 

Univerzita obrany na veletrhu IDET 2015 rovněž představuje 3D vizualizační systém pro velitele a štáb brigády. Tento vizualizační systém rozšiřuje možnosti stávající prezentace informací Operačně taktického systému velení a řízení pozemních sil AČR o jejich zobrazení ve třech rozměrech. Systém tedy umožňuje vizualizaci reálného stavu na bojišti ve 3D. Projekt řeší příslušníci Katedry komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií a v resortní expozici je zařazen do simulovaného Společného operačního centra MO. 

Ve středu 20. května byly také zahájeny mezinárodní konference CATE 2015, jenž tvoří nosný pilíř odborného doprovodného programu veletrhu IDET a které tradičně pořádá Univerzita obrany. Na brněnském výstavišti probíhají čtyři mezinárodní konference a na půdě Univerzity obrany jeden odborný seminář. Jsou to konference Vojenské technologie – ICMT 2015, Distanční vzdělávání, simulace a komunikace – DLSC 2015, Bezpečnost a ochrana utajovaných informací – SPI 2015, Logistika v ozbrojených silách – výstavba mnohonárodních logistických schopností a seminář Materiály a technologie ve výrobě speciální techniky. Například na logistické konferenci přednášel ředitel Agentury logistiky AČR brigádní generál Jaromír Zůna a na konferenci SPI 2015 ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů AČR brigádní generál Jan Kaše. 

Veletrh IDET je v podstatě službou pro český a slovenský obranný a bezpečnostní průmysl, vytváří proexportní platformu a navíc je i transparentním místem pro osobní setkávání zástupců průmyslu, armády, ministerstev a bezpečnostních složek. „Letošní bezpečnostní veletrhy IDET, PYROS, ISET a INTER PROTEC se konají v době, kdy svět čelí různým bezpečnostním výzvám a rizikům. Uvědomujeme si o to více, že naše bezpečnost není samozřejmostí a také, že do bezpečnosti je třeba investovat,“ zhodnotil generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.  


Fotogalerie:

​ IDET 2015 ​​​

​ IDET 2015 - AFCEA ​​​

​ IDET 2015 - CATE ​​​

​ IDET 2015 - Exponáty UO ​​​

​ IDET 2015 - IDET ARENA ​​​

 

Autor: Pavel Pazdera​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa