Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se představuje na veletrhu IDET

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se představuje na veletrhu IDET

Počet shlédnutí: 279

19.5.2015 • Společnou expozici resortu Ministerstva obrany ČR na Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET, v jejímž rámci se představuje i Univerzita obrany, navštívil v úterý dopoledne ministr obrany Martin Stropnický. Ten se spolu s představiteli obranných a bezpečnostních složek z ČR i ze zahraničí zúčastnil slavnostního zahájení již 13. ročníku této významné veletržní akce.

Účast Univerzity obrany na veletrhu IDET má několik podob. Tou první je prezentace vyvíjených robotických prostředků pro podporu bojové činnosti, zejména vozidla UGV Taros 6x6 Furbo pro taktické a monitorovací systémy. Tento exponát představil ministru Stropnickému ředitel expozice ministerstva obrany plukovník Aleš Vodehnal. „ Pan ministr se zajímal mimo jiné o možnost uplatnění tohoto prostředku na zahraničních trzích,“ uvedl plukovník Vodehnal a zmínil tak jeden z cílů perspektivní spolupráce Univerzity obrany s VOP CZ na vývoji tohoto vozidla, na němž se UO podílí v oblasti softwaru.

Jediná vojenská vysoká škola v ČR dále představuje pracoviště vizualizačního systému pro velitele a štáb brigády. Systém umožňuje vizualizaci reálného stavu na bojišti ve 3D  a spolu s tím načítání taktických průsvitek. Projekt řeší příslušníci Katedry komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií ve spolupráci s vybranými útvary sil AČR.

Ministr Martin Stropnický si postupně prohlédl celou expozici ministerstva obrany, která symbolicky zobrazuje rozvinutou českou základnu a kterou charakterizuje motto „Společně to dokážeme - jsme tým“. V přeneseném slova smyslu to platí také pro nově budovaný vztah ministerstva obrany k domácímu obrannému průmyslu. „Dnes už není důležitá jen kvalita a cena, ale svou roli hraje také původ zboží, na což se dříve zapomínalo,“ uvedl ministr a připomněl úsilí svého úřadu o zefektivnění akvizičního procesu.

Další z podob prezentace Univerzity obrany na veletrhu IDET je účast na doprovodném programu. UO pořádá jeho stěžejních část, tedy mezinárodní konference CATE (Community – Army – Technology – Environment), na nichž experti na obranné a bezpečnostní technologie diskutují o aktuálních tématech. Odborníci z Univerzity obrany mají také podíl na vybudování a provozu překážkové předváděcí dráhy. V tzv. IDET Aréně probíhají dynamické ukázky jízdních vlastností jak pozemní kolové techniky AČR, tak i vozidel výrobců-vystavovatelů a v neposlední řadě ukázky zásahu hasičů a policie.

Součástí polygonu je také typově stejný most, jaký na konci loňského roku ze svého skladu v Soběslavi poskytla Státní správa hmotných rezerv a který byl následně věnován jako humanitární dar do Středoafrické republiky. Technickou dokumentaci včetně návrhů řešení přemostění ve středoafrickém Bangui tehdy zpracovali odborníci z Univerzity obrany pod vedením plukovníka Pavla Maňase.


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa