Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany posílili tělo i vůli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti Univerzity obrany posílili tělo i vůli

Počet shlédnutí: 537

15.5.2015 • Silná nepřízeň počasí provázela začátek letošního jarního Sportovního dne rektora-velitele Univerzity obrany. Ve čtvrtek krátce po sedmé hodině ranní se z nebe spustily husté provazce deště a skrápěly studenty nastoupené mezi budovami kolejí. Pomalu, ale vytrvale vtékaly proudy studené vody za límce i do bot. „Sport posiluje nejen tělo, ale i ducha a vůli,“ poznamenal příhodně ve svém krátkém zahajovacím proslovu rektor-velitel brigádní generál Bohuslav Přikryl při pohledu na promoklé sportovce.

Počasí se naštěstí za krátkou chvíli umoudřilo a slunce zářící z oblohy dalo na ranní strádání v dešti brzy zapomenout. Jeho paprsky prozářily i vodu v plaveckém bazénu, v němž se závodníci utkali ve třech disciplínách – stometrovém sprintu, vytrvalostní třístovce a v kombinované plavbě v maskáčích a plavkách. „Dobrý? Neutopil ses?“ ptá se organizátor plavecké soutěže Zdenko Kvaka s úsměvem ze břehu četaře Martina Smékala, který se na otočce pere s blůzou, již s obtížemi převléká přes hlavu. „Trochu jsem se tam šprajcnul,“ přiznal student v cíli obtíže, které ho stály vítězství v této disciplíně.

O kousek dál v tělocvičně proběhla premiéra – tři stoly byly k dispozici pro zájemce o headis, sport, který spojuje stolní tenis a fotbal, či přesněji jednu z jeho součástí – hlavičkování. „To se může?“ zeptal se v údivu jeden z hráčů, jehož protivník se při útoku celým tělem položil na svou polovinu stolu. Není divu, tato ukázková aktivita se na programu sportovního dne objevila vůbec poprvé a její pravidla se hráči učili takříkajíc za pochodu. Někteří z nich však vyměnili tenisovou pálku za hlavu celkem snadno, a speciální míč tak brzy létal přes obroučku uprostřed hrací plochy razantně, přesně a v dlouhých výměnách.

„Fouká!“ ozval se po desáté hodině dívčí hlas plný naděje na molu loděnice Univerzity obrany na Brněnské přehradě a za pravdu mu dala lehce zčeřená vodní hladina. Zatímco desítka kánoí se již vypravila pod vedením majora Tomáše Leuchtera směrem k hradu Veveří, zájemci o jachting dosud marně vyhlíželi příhodné podmínky. „Ty mráčky na obloze avizovaly, že to přijde,“ konstatoval Ing. Jiří Pařízek, který tak zúročil bohaté zkušenosti nabyté s kormidlem v ruce na vnitrozemských vodních nádržích i v mořských vlnách. Anemometr v jeho ruce ukázal rychlost větru pět metrů za vteřinu a tři jachty se tak postupně mohly odpoutat od mola.

Na dvou hřištích na stadionu VUT v areálu pod Palackého kopcem proběhly líté boje mezi týmy v turnaji v malé kopané. „Oni tomu stejně nerozumí,“ neváhá jeden z fotbalistů předávat taktické pokyny v češtině v rámci svého týmu, který právě nastoupil proti tradičním účastníkům turnaje, studentům z Vietnamu. „Všechno rozumim,“ zní však odpověď od jednoho ze soupeřů, která „domácí“ přece jen znejistila. V jiném týmu nastoupila spolu se svými mužskými kolegy i svobodnice Jana Alexová, jejíž pohyb na hřišti prozrazuje praxi v tomto sportovním odvětví. „Soutěžně už nehraji, není na to čas,“ odpovídá mladá žena, jež v minulosti oblékala i dres brněnské Zbrojovky, na dotaz týkající se současného fotbalového angažmá.  

Sportovního dne rektora-velitele se zúčastnilo 640 příslušníků a občanských zaměstnanců Univerzity obrany, kteří soutěžili v celkem 19 sportech, rozdělených napůl na nesoutěžní a soutěžní, přičemž ve čtyřech (plavání, tenisová dvouhra, streetball a plážový volejbal) se účastníci utkali o titul přeborníka UO. Vítězové budou dekorováni a celkové výsledky budou vyhlášeny během nástupu školního pluku 19. května.


Fotogalerie: ​ Sportovní den rektora 14. 5. 2015 ​​​


Ke stažení: Výsledková listina​


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa