Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní konference studentů asociace CEFME

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Mezinárodní konference studentů asociace CEFME

Počet shlédnutí: 107

13.5.2015 • Ve dnech 5. a 6. května 2015 se konala ve Varšavě na půdě Akademii Obrony Narodowej (AON) mezinárodní konference studentů vojenských univerzit sdružených v asociaci Central European Forum on Military Education (CEFME). Na konferenci byly zastoupeny obě brněnské fakulty Univerzity obrany.

Konferenci CEFME zahájil rektor-velitel AON plukovník prof. dr hab. Dariusz Kozerawski. Jednání konference se zúčastnilo sedm z celkového počtu deseti zemí asociace CEFME. Ve Varšavě tedy byly zastoupeny státy: Česká republika, Estonsko, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Studenti účastnících se zemí kromě Estonska přednesli v anglickém jazyce celkem 10 příspěvků. Za Univerzitu obrany vystoupili dva studenti posledního ročníku navazujícího magisterského studia rotmistr Bc. Michal Carbol z Fakulty vojenského leadershipu (FVL) a Bc. Vít Havránek z Fakulty vojenských technologií (FVT).

Rotmistr Michal Carbol (12-2L) přednesl na varšavské konferenci příspěvek „Modernization of artillery reconnaissance“ a civilní student Vít Havránek (22-2LRT-LT-C) příspěvek „CFD analysis of airflow through the turning vanes cascade in elbow duct“. Oba studenti Univerzity obrany byli na svá vystoupení velmi dobře připraveni a zejména příspěvek studenta FVT by v případě hodnocení snesl i velmi přísné měřítko, a to jak z hlediska vlastního vědeckého přínosu studenta v rámci zvoleného tématu, tak z hlediska prezentace dosažených výsledků a velmi vysoké úrovně jeho komunikačních dovedností v anglickém jazyce.

Organizační tým z AON pod vedením ředitele Centra mezinárodní spolupráce pana Piotra Wierzbicki rovněž pro zúčastněné připravil prohlídku 70 ha rozsáhlého „Rembertów Military Land“, který je v provozu od 1. října 2013. Účastníci vyslechli zajímavý výklad k vystaveným exponátům vojenské techniky a polské historii, a pak po rozdělení do mezinárodních skupin plnili zadání úkolů souvisejících s vystavenými exponáty. Škoda, že prohlídka hlavního města Polska s výkladem průvodce byla druhý den nepříznivě poznamenána deštivým počasím. Pořadatelé z AON se pečlivou přípravou konference i doprovodného programu významně zasloužili o vstřícnou a příjemnou atmosféru akce.

Zastoupení Univerzity obrany na studentských konferencích asociace CEFME přispívá k posilování spolupráce a důvěry mezi zúčastněnými státy a u studentů působí motivačně jak vzhledem k jejich odbornému zaměření, tak k posilování jejich komunikačních dovedností v cizím prostředí a v cizím jazyce. Tím je také umožněna propagace Univerzity obrany v zahraničí a udržování kontaktů na zahraniční pracoviště.


Autor: Miroslav Hrubý​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa