Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ministr Stropnický: Usilujeme o lepší propojení s Univerzitou obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ministr Stropnický: Usilujeme o lepší propojení s Univerzitou obrany

Počet shlédnutí: 152

11.5.2015 • „Byl bych rád, aby vazba na Univerzitu obrany v oblasti vývoje a inovací, stejně jako ve zvyšování vzdělanosti našich důstojníků byla posílena a aby byla na co nejlepší úrovni,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický v odpovědi na dotaz v souvislosti s jeho vyjádřením, že v uplynulém roce došlo k významnému obratu ve vnímání obranného průmyslu. Ministr to uvedl v pondělí dopoledne během zahájení 19. valné hromady Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, která již tradičně proběhla na půdě Univerzity obrany.

Ministr Stropnický ve svém vystoupení shrnul legislativní i organizační opatření, kterými se vláda snaží změnit dosavadní pozici obranného průmyslu a podpořit úsilí firem domácího obranného a bezpečnostního sektoru pronikat na zahraniční trhy. Právě tam realizují tyto české firmy více než 90 procent svého obratu a jen za loňský rok se jim podařilo vyvézt zboží v hodnotě více než 10 miliard korun.

„Poučili jsme se z chyb minulosti,“ zhodnotil ministr obrany velké akviziční projekty v rámci V4, jež podle jeho vyjádření ne vždy reprezentovaly zájmy všech zemí. „Naší nadějí jsou společné vědecko-výzkumné projekty, na které by bylo možné využít financování z evropských fondů, které se nově otevřely také pro projekty dvojího užití,“ uvedl ministr.

A právě k větší spolupráci na poli inovací a výzkumu vyzval členy Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, který jako hostitel uvítal účastníky jednání v prostorách UO. „Věřím, že toto setkání nebude jen symbolické, ale že naznačí možnost propojení našeho teoretického know-how a jedinečných schopností českého obranného průmyslu,“ řekl rektor-velitel a vyjádřil připravenost vytvořit pro takovou spolupráci vhodné podmínky.

Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, která byla založena v roce 1997, sdružuje firmy zabývající se výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingem s obrannou a bezpečnostní technikou, materiálem a službami. Její pondělní 19. valné hromady se spolu s ministrem obrany zúčastnili také představitelé Parlamentu ČR, velení Armády ČR a ministerstev vnitra, obchodu a zahraničí.


Autor: Viktor Sliva 

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa