Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Moderní Univerzita obrany podporuje efektivní a plně profesionální armádu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Moderní Univerzita obrany podporuje efektivní a plně profesionální armádu

Počet shlédnutí: 234

7.5.2015 • Za klíčový preventivní faktor vzniku válečného konfliktu označil přípravu ozbrojených sil rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl ve čtvrtek dopoledne během slavnostního nástupu při příležitosti Dne vítězství a 70. výročí ukončení druhé světové války v Evropě. „Participace především akademických pracovníků školy na prosazování této přípravy a dalších racionálních potřeb výrazně posiluje jedinečnost a nezastupitelnost Univerzity obrany,“ uvedl generál Přikryl.

Slavnostní nástup příslušníků Univerzity obrany proběhl tradičně v areálu kasáren v Šumavské ulici. Po přinesení bojové zástavy a vztyčení státní vlajky se slova ujal rektor-velitel brigádní generál Bohuslav Přikryl, který nejprve připomněl podstatné dějinné okolnosti výročí, které si v těchto dnech připomínáme.

Následně se rektor-velitel UO věnoval analýze potřeb, které v oblasti obrany vyplývají z historických zkušeností i současné situace. Spolu s přípravou ozbrojených sil a celospolečenskou diskusí k základním tématům obrany a bezpečnosti mezi ně zařadil i aktivní působení vůči spojencům. „V rámci Severoatlantické aliance nestačí jen plnit převzaté závazky, i když v tomto směru má náš stát dlouhodobě určité resty. Po 16 letech členství České republiky v Alianci je načase přikročit ne slovy, ale skutky do další fáze,“ konstatoval Bohuslav Přikryl. 

Univerzita obrany podle generála Přikryla zejména v posledním roce učinila řadu významných kroků, na jejichž základě ji dnes vedení resortu MO a velení armády vnímají jako perspektivní instituci. „Společně budujeme moderní Univerzitu obrany, a tím podporujeme efektivní a plně profesionální armádu, na níž se mohou spolehnout nejen naši občané, nýbrž i občané spojeneckých států a obyvatelé zemí zmítaných nepokoji a občanskými konflikty,“ uvedl ve svém vystoupení rektor-velitel z tribuny, před níž následně proběhl závěrečný slavnostní pochod.


Ke stažení:

Rozkaz ministra obrany ČR

Projev rektora-velitele Univerzity obrany​


​​


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa