Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ukázka techniky elektronického boje pro středoškoláky

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ukázka techniky elektronického boje pro středoškoláky

Počet shlédnutí: 1133

7.5.2015 • S možnostmi vojenské kariéry specialisty elektronického boje (EB) a studia na Univerzitě obrany se mohli během cvičení „CESMO test 2015“ seznámit potenciální budoucí studenti modulu radiolokace a elektronický boj. Praktickou ukázku s výkladem studentům 1. a 2. ročníku Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové připravil lektor elektronického boje kapitán David Novák z Katedry radiolokace Fakulty vojenských technologií.

Jednodenní prezentace se uskutečnila na letecké základně Čáslav a v jejím blízkém okolí v polovině dubna v rámci mezinárodního testovacího cvičení „CESMO test 2015“ (Cooperative Electronic Support Measures Operation), které organizovali odborníci z ČR a kterého se dále účastnili vojáci Německa, Norska a Holandska. Hlavním úkolem bylo fúzování informací z prostředků průzkumu a EB ve prospěch celkového situačního přehledu velitele (COP – Common Operational Picture). Úkolem kapitána Davida Nováka a jeho kolegy z katedry podplukovníka Jiřího Veselého byla zejména průběžná analýza výstupních dat z jednotlivých radiových a radiotechnických průzkumných prostředků a okamžitá implementace takto získaných poznatků do scénáře CESMO testu.

Akce byla výjimečná nebývalou koncentrací radiolokačních, radiotechnických a radiových průzkumných prostředků určených pro EB. Jednalo se o samohybný řídicí a naváděcí radiolokátor SA-6 SURN CZ, radiolokační průzkumné čidlo ReVISOR a 2x dělostřelecký radiolokátor ARTHUR. Dále se cvičení účastnily prostředky 53. pluku průzkumu a EB, tj. pasivní sledovací systém Věra-S/M, SDD (Stanice Dalekého Dosahu), 2x MRTP (Malý RadioTechnický Pátrač), 2x MPRS (Mobilní Průzkumně Rušící Systém) a PrTA (Pracoviště Technické Analýzy). Zahraniční systémy pak reprezentoval norský průzkumný letoun DA-20, německý průzkumný prostředek KWS RMB a mobilní pracoviště analýzy.

Studenti vojenské střední školy dorazili na leteckou základnu Čáslav dne 22. dubna a prostřednictvím kapitána Davida Nováka obdrželi výklad na téma prostředky 53. pluku průzkumu a EB a perspektiva specialisty elektronického boje v AČR. Spokojenost byla patrná na obou stranách a zájem studentů o obor byl znatelný. Nyní bude Katedra radiolokace očekávat své budoucí studenty a armáda pak její absolventy coby své perspektivní velitele a vysoce ceněné odborníky v oblasti elektronického boje.

Není totiž již žádným tajemstvím, že dlouhodobě přetrvává poptávka právě po vysokoškolských absolventech se specializací radiolokace a pasivní sledovací systémy, a to jak v rámci Armády České republiky, tak i v civilním sektoru.

Armáda České republiky a český průmysl vůbec si v oblasti pasivních sledovacích systémů i v této dynamicky se rozvíjející době dokázaly udržet své dominantní postavení. Katedra radiolokace nabízí studentům vzdělání právě v tomto perspektivním a pro Českou republiku tak tradičním oboru.

Vždyť duchovním tvůrcem historicky prvního pasivního sledovacího systému KOPÁČ (KOrelační PÁtraČ /rok 1964/, jehož současným následovníkem je verze VĚRA NG) byl právě čestný příslušník Katedry radiolokace doc. Ing. Vlastimil Pech, CSc. Z těchto tradic, zkušeností a jedinečnosti Katedra radiolokace Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany vzešla a právě ty se snaží svým studentům ve spolupráci s útvary AČR předávat.


 Autor: David Novák​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa