Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti ulovili v džungli tři jaguáry

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti ulovili v džungli tři jaguáry

Počet shlédnutí: 422

28.4.2015 • Trojice studentů Univerzity obrany rotný Bc. Michal Matějů, četař Jan Šedivka a rotmistr Bc. Jiří Burda absolvovala v první polovině dubna výcvik v rovníkovém pralese ve Francouzské Guyaně na základně 3. regimentu cizinecké legie. Všichni tři studenti uplatnili bohaté zkušenosti z instruktorského působení v rámci zájmové studentské skupiny Commandos, výcvikem úspěšně prošli, a jejich uniformy tak nově zdobí prestižní odznaky absolventů kurzu s vyobrazením jaguára. 

Po celodenní cestě z Francie s mezipřistáním v Senegalu dorazili brněnští studenti do střediska CEFE a po noční aklimatizaci pro ně ihned začal výcvikový program. Nejdříve museli vstřebat velké množství informací nezbytných pro pobyt v neznámém prostředí. „Na základně tam mají malou zoologickou zahradu a v ní zvířata, která je možné potkat v deštném pralese,“ vzpomíná rotný Michal Matějů a připojuje zmínku o tom, které tvory skutečně potkal: „Pavouky velké jak ruka, hady a pak početné opice, pohybující se v korunách stromů.“ Pobyt v džungli však brněnským studentům nejvíce znepříjemnil jiný živočich: „Byl to malý brouk, který vydával zvuk jako při zkoušce sirén u nás ve středu, nebylo kvůli němu slyšet ani na krok,“ popisuje tamní zvukovou kulisu rotný Matějů.

Po vstupním otestování odjeli účastníci kurzu rozdělení do čtyř čet o dvaceti členech ze základny CEFE na lodích do tábora v pralese. „Tam začal každodenní koloběh cvičení, běhání a dalších fyzicky namáhavých aktivit s cílem navodit pocit vyčerpání z pohybu v džungli,“ shrnuje náplň pobytu v táboře četař Jan Šedivka. Každý den byla na pořadu také jedna z tamních překážkových drah. „Je strašně namáhavý už jen samotný pohyb v bahně, natož pak se zátěží. Navíc strašně trpí holeně, protože v bahně nejsou vidět kořeny, kterými je to tam úplně protkáno,“ vzpomíná četař Šedivka na strádání na překážkové dráze.

Vědomosti a dovednosti získané během výcviku prověřila čtyřdenní zkouška přežití. Studenti odevzdali tkaničky od bot, opasky, trička a hodinky, s sebou si mohli vzít jen buzolu, píšťalku, mačetu, pomůcky na rozdělání ohně a nádobu na vodu. Nastoupili do člunů a ulehli obličejem ke dnu, aby se nemohli orientovat. Ve člunech odpluli po řece a vstoupili do nitra džungle. Ze všeho nejdřív si ještě před setměním museli vybudovat tábor s lůžky nad zemí a chráněným ohništěm. Pak následoval dlouhý seznam dalších úkolů, například zřídit přístupovou cestu od řeky a vyznačit ji, postavit dva vory a obstarat si pomůcky. „Jako třeba vyrobit batoh. Použili jsme k tomu list palmy patawa, který jsme do potřebného tvaru svázali liánou ze stromu mukuna,“ popisuje jeden z úkolů rotný Matějů. Přitom se hodily vědomosti nabyté během teoretické přípravy, například jak lze použít dřevo jednotlivých stromů na různé účely. „A samozřejmě jsme si vlastními silami museli obstarat stravu,“ říká Jan Šedivka a kolega Matějů ho doplňuje: „Já jsem měl za ty čtyři dny tři rybí kosti s kousky masa. A večer jsme si vařili polévku z malých krabů, kteří tam lezli po zemi.“    

Činnost jednotlivých čet byla hodnocena, a to včetně závěrečného přezkoušení během posledního dne kurzu. Četa, jejímž členem byl četař Šedivka, získala za splněné úkoly nejvíce, tedy čtyři jaguáry, čety zbývajících dvou brněnských studentů po třech. Všichni tři čeští účastníci výcviku tak mohli být na závěr dekorováni prestižním odznakem, na němž své ostré zuby cení jaguár. „Byl to jeden z nejzajímavějších, nejtěžších a nejpřínosnějších kurzů, jakých jsem se kdy zúčastnil. Dal mi mnohem víc, než jsem očekával,“ hodnotí svůj čtrnáctidenní pobyt v táboře cizinecké legie četař Jan Šedivka a se svým kolegou rotným Matějů se shodují: „Jsme moc rádi, že jsme na kurz mohli jet, je to prezentování české mentality – dokazujeme, že se Češi neztratí a že fungují v cizím prostředí.“


Autor: Viktor Sliva, foto: archív CEFE

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa