Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Výstava k 70. výročí osvobození Brna a jižní Moravy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Výstava k 70. výročí osvobození Brna a jižní Moravy

Počet shlédnutí: 755

27.4.2015 • Sedmdesáté výročí osvobození města Brna připomíná výstava s názvem Konec druhé světové války na jižní Moravě, kterou je možné navštívit do konce května v budově Univerzity obrany v Kounicově ulici 44. 

Výstava přibližuje plány sovětského velení a faktický průběh osvobozovacích bojů jednotek Rudé armády a jejich rumunských spojenců od Lanžhota až po Brno. Podle sovětského velení mělo být Brno osvobozeno 16. dubna, ale stalo se tak až 26. dubna 1945. Výstava popisuje urputné boje u Křepic, Ořechova, Rajhradu a Holasic, obklíčení dvou sovětských brigád v prostoru Popůvek, osvobození brněnských městských částí Bohunice, Lískovec a Bosonohy ruskými Kozáky na koních z 1. gardové jezdecko-mechanizované skupiny. Pole v okolí Brna zažila poslední útoky klasického jezdectva se šavlí v ruce.

Šest let německé okupace si od Brna a jeho obyvatel vyžádalo nemalou daň. Jen v důsledku bombardování v letech 1944 – 1945 a válečných operací v dubnu 1945 přišlo o život přes 1200 civilních obyvatel. Z celkového počtu 26 280 bylo zničeno nebo poškozeno 13 725 domů. Na celém území Jihomoravského kraje je evidováno 10 360 pohřbených rudoarmějců, padlých a zemřelých v rámci Brněnské operace. Na německé straně se ztráty odhadují na 7000 mužů.

Výstava o posledních dnech války v Brně a jeho okolí přináší zajímavé autentické fotografie z bojů o předměstí a v ulicích jihomoravské metropole. Doplněna je o dobové dokumenty, uniformy, vyznamenání a zbraně ruských a německých vojáků a také promítání unikátních filmových záběrů z bojů na jižní Moravě a v samotném Brně. Výstavu, která je volně přístupná v pracovní dny od 8 do 18 hodin, pořádá Univerzita obrany a Svaz letců Brno ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha a Klubem vojenské historie Hraničářský pluk 19.

 

Autor: Pavel Pazdera​, foto: archiv plk. ve výsl. Oldřicha Rampuly a autor

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa