Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní vědecká konference CBRN PROTECT 2015

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Mezinárodní vědecká konference CBRN PROTECT 2015

Počet shlédnutí: 352

27.4.2015 • Ve dnech 22. a 23. dubna se v prostorách bývalého vysokoškolského klubu areálu kasáren Dědice konala mezinárodní vědecká konference CBRN PROTECT 2015, která byla pořádána Ústavem ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany. 

Termín konání konference nebyl vybrán náhodně, což ve svém úvodním slovu zmínil i ředitel ÚOPZHN plukovník doc. Ing. Zdeněk Skaličan, CSc. Téměř stovka účastníků jednání konference si připomněla sté výročí zahájení tzv. „chemické války“. V uvedený den právě před sto lety nastaly „ideální“ podmínky pro první vlnový útok za použití chlóru na úseku severně od Ypres mezi Bikschote a Langemarkem. Chemický útok začal v šest hodin večer a plnou silou zasáhl části 87. francouzské teritoriální divize, 45. koloniální divize tvořené především Alžířany a 90. britské brigády. V ten den celkem 180 tun chlóru vytvořilo šest kilometrů široký souvislý oblak, proti kterému byli nechránění francouzští vojáci bezmocní.

 
 
 

Hlavním cílem konference však nebylo hovořit o historických aspektech vzniku a průběhu chemické války, ale zhodnotit současný stav a možnosti provádění detekce, dekontaminace a ochrany sil a prostředků nasazených ve vojenských operacích a hlavně seznámit se s novými vědeckými poznatky v oboru chemické a radiační ochrany. Dalším cílem jednání konference byla diskuse napříč vědeckými, vzdělávacími a výzkumnými organizacemi a institucemi, které se předmětnou problematikou zabývají. 

Konference CBRN PROTECT 2015 navázala na mezinárodní vědecké konference, které byly ÚOPZHN pořádány v minulosti. Konference byla organizována v pěti blocích, které respektovaly dělení Projektu na rozvoj ÚOPZHN. V rámci dvoudenního jednání konference bylo z časových důvodů prezentováno celkem 26 vybraných odborných příspěvků a provedena prezentace anglické společnosti ARGON a dalších významných českých společností zabývajících se rozvojem technologií určených k zabezpečení ochrany proti účinkům radioaktivních a bojových chemických látek a průmyslových nebezpečných látek. 

 
 
 

První den jednání byl především věnován novým technologiím detekce bojových chemických a vojensky významných nebezpečných látek a radioaktivních látek a technickým prostředků provádění dekontaminace osob. Vybrané medicínské aspekty radiační ochrany byly představeny specialisty z Katedry radiobiologie Fakulty vojenského zdravotnictví UO. Druhý den jednání, který byl zahájen vystoupením náčelníka chemického vojska plukovníka Ing. Karla Huleji, byl věnován aplikacím, které by měly významně přispět k rozvoji schopností zabezpečení velení a řízení chemickému vojsku ve vojenských operacích a metodám testování kvality zavedených anebo perspektivně využitelných bariérových materiálů určených k zabezpečení kvalitní ochrany specialistů chemického vojska. 

Konference vytvořila prostor pro aktivní obhajobu výsledků vědecké práce nejenom zkušeným a erudovaným vědeckým pracovníkům, ale i studentům doktorského studijního programu Ochrana vojsk a obyvatelstva, kteří v rámci studijního oboru Zbraně hromadného ničení, škodliviny a ochrana proti nim svoji experimentální práci realizují v laboratořích ústavu. Dílčí výsledky experimentální práce byly prezentovány i studenty navazujícího magisterského studia oboru Vojenská chemie, kteří tak měli možnost načerpat řadu zkušeností a motivačních námětů pro dokončení svých diplomových prací. 

Konference, jež se konala ve spolupráci s VLRZ, p.o. Vojenským klubem Vyškov, Oritest s.r.o. Praha a AURA, s.r.o. se sídlem v Brně, byla ústavem využita taktéž k propagaci studia na Univerzitě obrany.  

V závěru konference ředitel ÚOPZHN shrnul nejvýznamnější aspekty konference a vyjádřil přesvědčení o nutnosti permanentního sdílení výsledků vědecké práce. Zároveň všechny přítomné pozval na konferenci CBRN PROTECT, jejíž konání se předpokládá v roce 2017. Z konference byl vydán sborník v elektronické podobě na CD (ISBN 978-80-7231-996-1). Sborník obsahuje 35 příspěvků původních prací.

 

Autor: Pavel Otřísal, foto: Petr Žuja, Jiří Janda a Vladimír Bezděk​ ​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa