Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany otevřela letošní Běžeckou ligu AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany otevřela letošní Běžeckou ligu AČR

Počet shlédnutí: 868

24.4.2015 • Běžci z řad příslušníků české armády již podruhé za sebou zahájili v Brně seriál závodů Běžecké ligy AČR, když ve čtvrtek dopoledne proběhli startovní bránou s logem Univerzity obrany. V letošním roce organizátoři z univerzitního Centra tělesné výchovy a sportu vytyčili trať v sousedství sportovního areálu VUT pod Palackého kopcem, v němž se nacházel start a cíl závodu a nezbytné zázemí.

Šest desítek závodníků, z toho osm žen se vydalo na trať dlouhou 4287 metrů, kterou však mužská část startovního pole absolvovala dvakrát. Po oběhnutí atletického oválu v areálu VUT se běžci vydali na krosovou část trati, která hned po přeběhnutí hřebene spadala o téměř sedm desítek metrů níže do údolí Komínského potoka. „Mám problém s achilovkou, takže to nebylo dobré,“ zhodnotila tuto pasáž svobodnice Klára Řečinská, která však zmíněný hendikep překonala a následující dlouhé stoupání a závěrečný okruh na stadionu uběhla mezi ženami nejrychleji v čase 20:05. „Bylo tepleji, než jsem si myslela, zvlášť tady na oválu, ale dalo se to,“ uvedla pak těsně po doběhu do cíle. S půlminutovým odstupem ji následovala poručice Markéta Pilná a s minutovou ztrátou pak desátnice Lucie Krejsová.

Ještě v polovině závodu mužů při průběhu bránou běželi společně na čele závodu loňský vítěz desátník Tomáš Ekl a svobodník Milan Wurst. Ten soutěží v letním biatlonu a za tým Hore Dole v běhu do schodů, o svém prvenství v brněnském závodě však paradoxně rozhodl při již zmíněném seběhu, kde svému soupeři utekl. Ani on si však tento úsek nepochvaloval: „Ten seběh strašně ubíjel nohy a do kopce to už nešlo.“ Přesto svobodník Wurst nabytý náskok uhájil a v závěrečné zatáčce již jen kontroloval odstup triatlonisty Tomáše Ekla, který výsledek závodu lakonicky okomentoval: „Milan je prostě lepší běžec.“ Odstup mezi první dvojicí činil čtvrt minuty, přičemž Milan Wurst strávil na trati čas 30:45, třetí rotmistr Radim Perknovský za vítězem zaostal o více než minutu.

„Není to moje disciplína číslo jedna, ale když to organizujeme, chci být se závodníky v těsném sledu,“ popsal svou účast v závodě podplukovník Mgr. Jiří Malík, zástupce pořádající Sekce rozvoje a plánování schopností MO a popsal také cíl celého běžeckého seriálu. „Kromě toho, že zde máme vynikající běžce, hodně se obměnilo celé startovní pole, je tady řada nových tváří. Kondice účastníků jde nahoru a my se chceme v následujících letech z hlediska služební tělovýchovy zaměřit zejména na vytrvalost.“ 

Spolu s celkovými vítězi obsadili první místa v jednotlivých věkových kategoriích poručice Renáta Veselá, rotný Miloš Kafka, desátník Marek Štěpán a Luděk Ševčík. Další závod seriálu Běžecká liga AČR se uskuteční v Opavě.


Ke stažení: Výsledková listina


Fotogalerie: ​ Běžecká liga AČR 2015​​ 


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa