Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany pořádala armádní přebor v lezení na obtížnost

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany pořádala armádní přebor v lezení na obtížnost

Počet shlédnutí: 648

20.4.2015 • Na teprve loni zbudované lezecké stěně DURO v brněnských Maloměřicích, se 23 metry nejvyšší svého druhu v České republice a jedné z nejvyšších v Evropě, proběhl ve čtvrtek 16. dubna již 21. ročník přeboru Armády ČR a současně i Univerzity obrany v lezení na obtížnost. Do závodu nastoupilo 36 mužů a 10 žen, kteří se na třech cestách se stoupající náročností snažili postoupit dál než jejich soupeři.

„Nevzdávej to! Lez dál!“ povzbuzují soutěžící se zakloněnými hlavami svého kolegu, který se na výstupku, nacházejícím se v trase kvalifikační cesty, dostává do obtíží. „Stačí! Dál už nelez!“ ozývá se hned vedle křik na dalšího lezce, který vystoupal ke stanovenému bodu a splnil tak kvalifikační limit. Dorazil však až v průběhu závodu a tak neslyšel pokyny, které soutěžícím při úvodním nástupu přednesl podplukovník David Ullrich z pořádajícího Centra tělesné výchovy a sportu UO.

Mezi soutěžícími se objevil i poručík Jan Holub, nejlepší student loni vyřazeného ročníku Univerzity obrany, který se zde znovu potkal s kolegy, s nimiž se za brněnských studií účastnil sportovních akcí. „Na novém působišti se mi daří, rozhodně líp, než dnes tady,“ zhodnotil svůj lezecký výkon ženista a s humornou nadsázkou popsal svůj vztah k lezeckému sportu: „Já to mám jenom jako koníček, mám totiž strach z výšek!“

Mezitím skončilo kvalifikační kolo, jež startovní pole zčásti proselo, a David Ullrich oběma skupinám, do nichž je početná mužská část soutěžících rozdělena, představuje semifinálovou cestu. Ta sice vede jen do desetimetrové výšky, zato její druhá polovina je na stejnou vzdálenost vytyčena pod vodorovným stropem. Stanovená trasa je pro některé z lezců na hranici jejich schopností, jiní se na pobyt hlavou dolů očividně těší. A jak se dalo předpokládat, ne všichni dokázali zacvaknout jisticí lano do karabiny umístěné na konci cesty. Tudy procházejí už jen ti skutečně nejlepší.

Definitivní výsledkové pořadí lezeckého přeboru určily finálové cesty, pro ženy s obtížností stupně 7 a pro muže s klasifikací 8 až 8+. Přeborníkem AČR se stal praporčík Jan Čeřovský (VZ 6848 Hradec Králové), druhé místo obsadil rotmistr Jakub Červenka (VÚ 5153 Přáslavice) a bronz vybojoval nadrotmistr Bc. Richard  Dvořák (43. výsadkový prapor Chrudim). Celkově šestý rotmistr Pavel Smejkal (FVZ Hradec Králové) zvítězil v přeboru UO. Mezi ženami byly shodou okolností nejúspěšnější tři nadporučice – zvítězila Ing. Petra Kvapilová, Ph.D. (VÚ 6950 Stará Boleslav), následovaná stříbrnou Ing. Petrou Peškovou (VZ 1902 Dobruška) a bronzovou MUDr. Lucií Pravdovou (FVZ Hradec Králové), která se zároveň stala přebornicí Univerzity obrany.


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa