Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita připravuje odborníky ze Spojených arabských emirátů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita připravuje odborníky ze Spojených arabských emirátů

Počet shlédnutí: 107

17.4.2015 • Skupina patnácti příslušníků vzdušných sil a námořnictva ze Spojených arabských emirátů se v těchto dnech účastní na Univerzitě obrany účelového kurzu s názvem ELINT, který probíhá v učebnách Katedry radiolokace Fakulty vojenských technologií v Kasárnách Černá Pole. Připravují se zde pro obsluhu a využití pasivního systému, který do SAE dodá výrobce, tedy podnik ERA Pardubice, pro nějž Univerzita obrany školí zahraniční odborníky na základě dlouhodobé spolupráce.

Jde již o třetí takto zaměřený kurz, v těch předchozích se v Brně na obsluhu špičkové radiolokační techniky připravovali specialisté z Malajsie a Estonska. Současný kurz je rozdělen do dvou etap. Nyní probíhá v učebnách 13týdenní teoretická příprava, která zahrnuje základy radiolokace či zpracování signálu. Následovat bude tři týdny trvající praktická ukázka ve spolupráci s 53. plukem průzkumu a elektronického boje v Opavě. V rámci kurzu jeho účastníci navštíví také květnový Mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET a některé firmy působící v oboru.

„Je to náš první kurz v České republice, cítíme se zde dobře a věříme, že se sem vrátíme na další školení,“ hodnotí pobyt na Univerzitě obrany jeden z účastníků, Mohamed Salim. Odkazuje na pokračování odborné přípravy, které by mělo následovat příští rok v březnu. Zaměřeno bude na analýzu získaných dat a větší podíl na něm bude mít česká armáda a výrobce pasivního systému.

ERA Pardubice se v závěrečné fázi zapojí i do současného kurzu, když v prostorách Katedry radiolokace FVT vybuduje pracoviště s částí technologie a příslušným softwarem, které na Univerzitě obrany zůstanou i po skončení kurzu jako zápůjčka.  

Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa