Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Návštěva náměstka Jakuba Landovského na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Návštěva náměstka Jakuba Landovského na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 585

10.4.2015 • Hned dvou rolí se zhostil teprve nedávno jmenovaný náměstek ministra obrany Jakub Landovský během své první návštěvy Univerzity obrany. Ve čtvrtek dopoledne se nejprve jako vysoký představitel resortu obrany setkal s vedením jediné vojenské vysoké školy v ČR a poté na půdě Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií vystoupil před posluchači jako přednášející na téma Mezinárodní právo válečné.

Jakub Landovský vystudoval politologii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na fakultě v Praze a Západočeské univerzitě v Plzni. Jeden rok studoval na Oregon State University v USA. V předchozích dvou letech působil jako advokát a přednáší na Karlově Univerzitě. Je synem herce a disidenta Pavla Landovského. Jak uvedl během setkání, jeho funkce politického náměstka „se usadí“ až po 1. 7. letošního roku, kdy v účinnost vstoupí nový služební zákon. „Má funkce na ministerstvu je průřezová, nespadá pod ni žádná velká sekce, ale její agenda přesahuje do mnoha oblastí,“ definoval nový náměstek svou roli v rámci resortu.

Se strukturou a posláním Univerzity obrany seznámil Jakuba Landovského rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl, který mimo jiné zmínil snahu univerzity přejít na základě legislativních změn na systém vícezdrojového financování. Náměstek Landovský se pak zajímal o publikační činnost pedagogů a ocenil záměr vybudovat v Brně středoevropské univerzitní centrum zaměřené na obranu. „Univerzita působí podobně jako americká DARPA a víme, že se na ni můžeme v otázkách védy a výzkumu s důvěrou obrátit,“ zhodnotil Jakub Landovský postavení školy na poli inovací.

Po necelé hodině Jakub Landovský předstoupil před studenty právě probíhajícího Kurzu vyšších důstojníků a další posluchače, aby se s nimi podělil o poznatky z oboru, kterému se dlouhodobě věnuje. Nejprve zmínil základy mezinárodního práva veřejného a v této souvislosti s posluchači diskutoval na téma, zda samozvaný Islámský stát v současnosti naplňuje atributy suverénní země. „Jeho vedení má na rozdíl od předchozí teroristické strategie ‚hit and run‘ přelomovou ambici vykonávat některé funkce státu, ale státem není,“ shrnul Jakub Landovský tuto diskusi. V dalším čase přednášky se pak věnoval hlavní části tématu, tedy mezinárodnímu právu válečnému.


Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa