Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Filipínci finišují v kurzu „Hlavňové zbraně“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Filipínci finišují v kurzu „Hlavňové zbraně“

Počet shlédnutí: 51

26.3.2015 • Na Katedře zbraní a munice Fakulty vojenských technologií vrcholí v těchto dnech dvoutýdenní kurz hlavňových zbraní, jehož účastníky jsou tři pracovníci organizace Government Arsenal, která je součástí ministerstva obrany Filipínské republiky. Kurz se uskutečnil na základě smlouvy podepsané v Manile velvyslancem ČR Jaroslavem Olšou a ředitelem organizace Government Arsenal generálmajorem Jonathanem Martirem.

Čtrnáctidenní kurz zahrnoval výuku v učebnách a laboratořích Katedry zbraní a munice, zaměřenou na oblast balistiky, pozorovacích a průzkumných optických př​ístrojů, či projektování hlavňových zbraňových systémů. „Výuka byla výborná a fakta byla podána srozumitelně. Přednášející byli dobře připraveni a jsou skutečnými odborníky na poli své působnosti,“ zhodnotil průběh kurzu podplukovník Noel M. Tiu.

Teoretickou část doplňovala návštěva výrobních firem, konkrétně společností Meopta - optika, Sellier&Bellot a Česká zbrojovka. „Filipínští hosté byli z návštěvy nadšeni, nejprve se seznámili s produkcí firmy a pak si prohlédli výrobní a technologická pracoviště. Nakonec se sešli s obchodním zástupcem firmy pro danou oblast,” popsal průběh návštěvy v České zbrojovce major Zbyněk Krist.

S účastníky kurzu se v jeho průběhu sešel honorární generální konzul Filipínské republiky v Brně Břetislav Skácel, který v této ostrovní zemi působí v oboru vodní energetiky. Podle jeho názoru se pro Univerzitu obrany vedle spolupráce v oblasti obranných technologií jeví jako perspektivní také obor krizového managementu, neboť Filipíny vzhledem ke své geografické poloze čelí nebezpečí častých přírodních pohrom.

Text: Viktor Sliva​, foto: autor a Zbyněk Krist​ ​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa