Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na cestě do Francouzské Guyany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na cestě do Francouzské Guyany

Počet shlédnutí: 649

24.3.2015 • Tři studenti Univerzity obrany vyrazili v úterý dopoledne na dlouhou cestu do jižní Ameriky, kde  absolvují výcvik na základně 3. regimentu Francouzské cizinecké legie. V jeho rámci je čeká také třídenní kurz přežití, během něhož budou v nitru guyanské džungle bez pomoci zvenčí a s omezenou výstrojí plnit zadané úkoly. Základním aspektem výběru studentů pro účast na této prestižní akci je instruktorské působení v rámci zájmové studentské skupiny Commandos. 

Dvojici studentů Fakulty vojenského leadershipu rotného Bc. Michala Matějů a četaře Jana Šedivku doplňuje rotmistr Bc. Jiří Burda z Fakulty vojenských technologií, který nahradil původního účastníka výcviku četaře Vladislava Sklenára, jenž se letos cesty musel vzdát z pracovních důvodů. Hektický poslední den před odjezdem strávili studenti mimo jiné seznámením se se základní slovní zásobou ve francouzštině a nákupem posledních potřebných věcí. „Večer to všechno ještě jednou přebereme podle instrukcí a rad našich předchůdců, které se v některých ohledech poněkud rozcházejí, a pak to zabalíme na cestu,“ popisoval poslední přípravy vedoucí tříčlenné skupiny rotný Matějů.

Jeho kolega četař Šedivka v uplynulých dnech moc prostoru pro přípravu neměl, protože se ještě koncem minulého týdne účastnil logistického výcviku v rámci mezinárodního vzdělávacího programu FourLog 2015. V jeho rámci pobýval v Rakousku a Maďarsku a úterním odletem tak navazuje na dosavadní cestování. „Jenom vystřídám prostředí a vlastně i úplně všechno ostatní,“ hodnotí student pokračování svých cest s odkazem na kontrast střední Evropy a jihoamerické džungle. Stejně jako jeho kolegové se těší na seskok na říční hladinu, který během výcviku probíhá buď z vysokého mostu, nebo z paluby vrtulníku.

„Já bych ten vrtulník případně mohl navádět,“ odpovídá s humornou nadsázkou rotmistr Burda, jehož specializací je letový provoz, na otázku, zda během výcviku uplatní znalosti a dovednosti ze svého studijního oboru. Už s vážnou tváří pak hodnotí smysl cesty do Guyany: „Ta akce vlastně není jen pro nás, ale pro celou skupinu Commandos, v jejímž rámci budeme nabyté zkušenosti předávat dál. A určitě je použijeme už při výběru nových členů.“

Studenti Univerzity obrany nejprve stráví dva dny ve Francii, kde je čeká základní příprava a seznámení s obsahem kurzu. Koncem týdne pak odletí s celou skupinou kadetů francouzské vojenské školy École Spéciale Militaire de Saint-Cyr do Francouzské Guyany na samotný třítýdenní výcvik.

Kurz přežití v džungli pořádá 3. pluk pěchoty Francouzské cizinecké legie se sídlem v Kourou. Legionářský pluk má vyčleněných asi třicet instruktorů pro výcvik v rovníkových oblastech a speciální základnu (CEFE) přímo v džungli, odkud se vyráží do náročných terénů. Na tři studenty z Brna čekají obtížné úkoly při nekonečných pěších přesunech v pralese a plnění bojových úkolů, absolvují také několik překážkových drah ve vodě, v bahně i na stromech. Vrcholem pak bude třídenní mise s hlavním cílem − přežít.

 

Autor: Viktor Sliva​, foto: autor a archiv CEFE

​ ​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa