Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Společnou dohodou o spolupráci k progresu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Společnou dohodou o spolupráci k progresu

Počet shlédnutí: 417

21.3.2015 • Devatenáctý březen nebyl důležitým dnem jenom pro Josefy a Josefky, ale rovněž pro Univerzitu obrany a Vojenský technický ústav. Proč? V prostorách ředitelství VTÚ, s.p. byla podepsána smlouva o vzájemné spolupráci mezi oběma institucemi. Svými podpisy ji stvrdili rektor-velitel UO brigádní generál prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D. a ředitel VTÚ, s.p. Mgr. Jiří Protiva.

Spolupráce ústavu zaměřeného na výzkum, vývoj a zkušebnictví a vysoké školy doposud spočívala v jednotlivých aktivitách. Podpis tohoto rámcového dokumentu reprezentuje ucelený a efektivní proces do budoucna. Univerzita obrany jej bude realizovat například cílenými přednáškami o nových využitelných přírodních jevech, trendech rozvoje určitých oborů a technologiích společného zájmu pro vybrané zaměstnance státního podniku nebo realizací speciálních teoretických výpočtů, simulací, modelování a analýz pro potřeby vývoje, výroby a zkušebnictví při řešení projektů a realizací obchodního a výrobního programu VTÚ.

Státní podnik se bude na spolupráci podílet mimo jiné exkurzemi pro studenty UO ve svých konstrukčních kancelářích, zkušebních laboratořích a výrobních zařízeních nebo zapojením vybraných zaměstnanců jako vedoucích bakalářských a diplomových prací a školitelů-specialistů při zpracování disertačních prací, jakož i oponentů závěreč​ných prací.

Preferovanou formu spolupráce představuje využití vědomostního vědecko-výzkumného a technologického potenciálu smluvních stran v podobě společného generování nových projektů vědy, výzkumu, inovací a expertní činnosti, jejich prosazování u národních, mezinárodních a nadnárodních poskytovatelů dotací a jejich společné prosazování a řešení na základě vytváření společných výzkumných a vývojových týmů složených jak ze zaměstnanců Vojenského technického ústavu, s.p., tak i Univerzity obrany.    

Dokument je rozdělený do devíti článků, v nichž jsou zevrubně charakterizována potřebná obsahová a organizační ustanovení. Smlouva byla uzavřena na dobu určitou, konkrétně do 31. prosince 2018. Její praktické naplňování budou koordinovat a řídit prorektor pro vědeckou a expertní činnost Univerzity obrany a technický ředitel Vojenského technického ústavu v součinnosti s řediteli odštěpných závodů VTÚ, s.p.

„V této chvíli se potkávají dvě instituce, které jsou svým způsobem jedinečné. Pokud dokážeme naše know-how optimálně spojit, tak budeme nejen více konkurenceschopní, ale i potřební pro našeho zřizovatele, což je Ministerstvo obrany. Těším se na spolupráci,“ konstatoval brigádní generál Bohuslav Přikryl.

„Doposud jsme zaznamenávali naši parciální spolupráci, ale podpisem této smlouvy ji rámcově zastřešujeme. Zásadní pro nás je, že právě resortní Univerzita obrany bude náš prioritní partner v akademické oblasti. K naplňování dohody do konkrétní podoby máme optimální předpoklady. Uděláme proto maximum, abychom ji efektivně realizovali,“ dodal ředitel VTÚ, s.p. Jiří Protiva.   

   

Autor: Pavel Lang, manažer PR VTÚ, foto: Iva Braunspergerová

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa