Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Připomínka vstupu do NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Připomínka vstupu do NATO

Počet shlédnutí: 299

13.3.2015 • V aule Univerzity obrany proběhlo ve čtvrtek odpoledne slavnostní shromáždění k 16. výročí přistoupení České republiky k Organizaci Severoatlantické smlouvy. Akce se zúčastnili příslušníci UO, pedagogové, studenti a hosté z řad partnerských spolků a organizací.

Shromáždění zahájil jménem rektora-velitele UO brigádního generála Bohuslava Přikryla prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Miloslav Bauer, který zhodnotil význam aktu, který byl stvrzen podpisem zúčastněných stran 12. března 1999. „Česká republika vstupem do NATO vyjádřila svou pevnou vůli a odhodlání sdílet se svými spojenci odpovědnost za ochranu a prosazování zásad mírového soužití mezi státy, respektování základních lidských a civilizačních práv, rovnoprávnost v mezinárodních vztazích a za uplatňování demokratických přístupů při řešení sporných otázek,“ uvedl plukovník gšt. Bauer. Výrazem uznání přínosu ČR do aliančního úsilí je mimo jiné i zvolení současného náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Petra Pavla do čela Vojenského výboru NATO.

V dalším průběhu shromáždění se s přítomnými podělil o své zkušenosti z výcviku afghánských pilotů inspektor vzdušné střelby leteckého křídla 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec major Jan Vanický. Ten po krátkém videospotu zachycujícím vrtulníky během výcvikových letů hovořil o používané technice a podmínkách, za jakých probíhá spolupráce v rámci této dlouhodobé afghánské mise.

Místopředseda Městského výboru Českého svazu bojovníků za svobodu v Brně Jan Jandl pak ve svém vystoupení připomněl historický kontext vstupu České republiky do NATO a význam jejího členství v alianci za současné mezinárodní situace. V rámci nedávných oslav 10. výročí založení UO byli pamětním odznakem oceněni další čtyři představitelé partnerských spolků za rozvoj spolupráce s univerzitou. Shromáždění bylo ukončeno hymnou NATO.

Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa