Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zimní premiéra v poli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zimní premiéra v poli

Počet shlédnutí: 437

10.3.2015 • Jeden z posledních záchvěvů letošní zimy zastihl studenty prvního ročníku Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany rozptýlené po četách v terénu Vojenského výcvikového prostoru Březina u Vyškova. Na počátku března zde absolvovali komplexní polní cvičení, které prověřilo jejich vojenské dovednosti, jež získali během předchozích dnů v rámci praktického výcviku v poli.

Některé ze studentů ráno probudily sněhové vločky, které se jim snášely na tváře, opatřené maskovacími barvami. Ke krátkému spánku mohli ulehnout až poté, co absolvovali více než dvacetikilometrový noční pochod s výstrojí, během něhož plnili půltucet stanovených úkolů.  

Dvě čety našly zázemí v prostoru, který je nazýván U tří jedlí. Zde je zřízeno cvičiště pro vojáky odcházející do misí, které evokuje prostředí afghánské vesnice. „Po celou dobu pobytu probíhalo organizované střežení, v němž se studenti postupně střídali. Byly tady vybudovány okopy a procvičovali jsme reakci na povel bojový poplach,“ popisuje dění během předchozích hodin vrchní praporčík Univerzity obrany štábní praporčík Libor Pliešovský, který cvičení absolvoval se studenty. 

Nyní se zde obě čety formují k přesunu na shromaždiště, kde bude cvičení ukončeno. Studenti s únavou ve tvářích kontrolují své zbraně, výstroj a řadí se do pochodového tvaru. Čeká je posledních několik set metrů z celkové vzdálenosti více než dvou desítek kilometrů, jež cvičení zahrnovalo a současně odhalilo jeden z problémů mladé generace – nepříliš dobrou fyzickou kondici. „Po desátém kilometru u nich nastal takový zlom, začali mít problémy, aby unesli výstroj, aby dávali pozor a obecně zvládli tu taktickou situaci,“ hodnotí průběh cvičení štábní praporčík Pliešovský. Z únavy pak pramení chyby. „Studenti neumějí využít ochranné vlastnosti okolního terénu, aby se kryli, například v příkopu nebo za hromadou materiálu, zůstávali někdy strnule stát na silnici a mysleli si, že je tam bůhví co ochrání,“ doplňuje štábní praporčík.

„Záleží na tom, proti komu hrajete,“ odpovídá svobodnice Iveta Tanenbergerová, v civilu fotbalistka brněnské Zbrojovky na dotaz, zda i pro ni byl druhý „poločas“ komplexního cvičení výrazně horší.  Z plněných úkolů za nejobtížnější označuje protichemickou ochranu: „I když to máme natrénované, při té únavě nám sundání batohů a nasazování masek a pláštěnek trvalo přece jen déle.“ Její slova potvrzuje i svobodník Jan Simon: „Nejtěžší byl konec, z potřeby spánku vyplývaly špatné reakce, byly příliš dlouhé.“

Pět čet studentů Fakulty vojenského leadershipu se těsně před devátou hodinou setkává na určeném shromaždišti a krátce nato odjíždí do areálu vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie (VeV-VA). Mezitím se v jedné ze zdejších poslucháren setkává rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl s instruktory a pracovníky Katedry taktiky UO, pod jejíž garancí výcvik v poli probíhal. Podle vedoucího katedry plukovníka Jaroslava Kozůbka první poznatky a dílčí vyhodnocení právě ukončeného bloku praktické přípravy svědčí o tom, že nový systém přípravy je kvalitnější, než systém předchozí. Generál Přikryl se poté obrací na instruktory, z nichž mnozí působí u bojových útvarů, aby vznesli své připomínky k průběhu výcviku: „Každý podnět je cenný pro to, aby nejen nastávající letní běh přípravy v poli, ale v budoucnu celý výcvik důstojnického sboru odpovídal požadavkům ozbrojených sil ČR.“ Jako podstatný je především přijat názor, že současné půldenní zaměstnání by bylo vhodné rozšířit na celodenní a účelné by rovněž mělo být vydání zbraní studentům na celou dobu taktické části výcviku, aby za ně nesli zodpovědnost a věnovali větší péči jejich údržbě.

Ve stejné době, ale na jiném místě areálu VeV-VA pokračuje praktický výcvik studentů druhé brněnské součásti školy – Fakulty vojenských technologií. Na ně čeká prezentace dělostřelecké techniky, konkrétně samohybné houfnice Dana a obrněného transportéru Pandur II 8x8. Studenti se dělí na družstva a ta se samostatně seznamují s motorovou částí vozidel a poté s jejich výzbrojí. Za chvíli se začíná otáčet věž Rafael – neklamné znamení, že instruktor prezentuje jednotlivé systémy, jimiž je tato bojová nástavba vybavena. Do útrob obrněného transportéru vstupuje také svobodník Adam Vacek, jehož na Univerzitu obrany přivedl zájem o profesi pilota. „Teď, když se na to dívám s odstupem, tak se mi zajímavé zdají být jak zbraně a munice, tak bojová vozidla,“ hodnotí posun ve svém zájmu student prvního ročníku. Od definitivního rozhodnutí o profesní specializaci jej však dělí ještě dva roky studia.

Autobusy a nákladní vozy přivážejí do areálu VeV-VA studenty FVL, kteří právě ukončili komplexní polní cvičení. Mezi nimi i svobodníka Jana Leštínského, který, na rozdíl od předchozího pobytu v terénu, upoutává mezi svými kolegy pozornost díky maskování, kterým opatřil svou přílbu. Na dotaz, jak bude vypadat úplný závěr výcviku po noci strávené v poli, odpovídá: „Teď nás čeká čištění zbraní a údržba materiálu. A teprve pak odpočinek.“


Autor: Viktor Sliva​, foto: por. Pavel Kinc a autor​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa