Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vrchní praporčíci AČR jednali na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vrchní praporčíci AČR jednali na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 847

 16.2.2015 • Ve dnech 12. a 13. února 2015 se historicky poprvé uskutečnila porada vrchního praporčíka AČR s týmem armádních vrchních praporčíků na půdě Univerzity obrany v Brně. Důvodem konání právě zde byla také skutečnost, že štábní praporčík Petr Seifert doprovázel Military mobil team U.S. Army při návštěvě v České republice. 

V úvodu porady vystoupil rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, který ve svém proslovu k vrchním praporčíkům mimo jiné řekl: „Univerzita obrany teprve před dvěma roky zavedla funkci vrchního praporčíka na UO, a to až po analýze stavu u profesionálních jednotek AČR. Tehdy došlo k narovnání a my si plně uvědomili, jak důležitou roli hraje praporčický sbor v přípravě a výcviku jednotek.“

Cílem prvního dne porady bylo projednat návrhy doby rozhodné pro poddůstojníky a praporčíky v návaznosti na novou legislativu. Vrchní praporčík AČR štábní praporčík Petr Seifert seznámil přítomné se svými návrhy a vysvětlil, co ho vedlo konkrétně ke stanovení délky doby rozhodné u jednotlivých hodností. Poté se rozvinula diskuze. V závěru jednání štábní praporčík Seifert uvedl, že termín projednání těchto návrhů u náčelníka Generálního štábu AČR bude 18. 2. pro příslušníky pozemních sil a 19. 2. pro příslušníky vzdušných sil.

Následující den 13. 2. 2015 zde z vrchních praporčíků agentur a velitelství zůstal „Individuální Pracovní Tým“ (IPT), který se zabýval projednáním návrhů náplní nových kariérových kurzů pro poddůstojníky a praporčíky. Na tuto část přijeli také zástupci Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov. V této chvíli vrcholí práce na náplni praporčického kurzu. Příští jednání IPT se bude zabývat vrcholem stříbrného sboru, tedy kariérovým kurzem pro vyšší a štábní praporčíky. Na závěr štábní praporčík Petr Seifert poděkoval za možnost využít zázemí UO i možnost vidět se s našimi studenty v rámci přednášek příslušníků U.S. Army. V této souvislosti podotkl, že opět rád přijede na UO, aby zde vystoupil na některá témata pro studenty, ale např. i pro stálý stav nebo některé kurzy – Kurz pro vyšší důstojníky nebo Kurz Generálního štábu, tak jako tomu bylo v minulosti.

 

Autor: Libor Pliešovský, foto: Pavel Pazdera​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa