Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
UO přináší výstavu o protinacistickém odboji na Moravě

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

UO přináší výstavu o protinacistickém odboji na Moravě

Počet shlédnutí: 16

10.2.2015 • Pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco více o domácích odbojových organizacích a partyzánských skupinách působících za druhé světové války na Moravě a ve Slezsku, je určena putovní výstava, jež je k vidění od úterý 10. února ve foyer Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany.     

Panelovou výstavu pořádají historicko-dokumentační komise ÚV Českého svazu bojovníků za svobodu a Univerzita obrany. Tato výstava vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR k nadcházejícímu 70. výročí osvobození Československa a ukončení druhé světové války v Evropě.

Výstava poukazuje na vlastenectví obyvatel Moravy za druhé světové války v boji proti nacistickému útlaku, na hrdinné spoluobčany, kteří neváhali v nejtěžší době spolupracovat s domácími odbojáři i parašutistickými výsadky a společně vytvořit s nasazením vlastního života bojové skupiny domácího odboje na Moravě.

„V případě Brna a jižní Moravy výstava připomíná jména významných postav protinacistického odboje – generálů Vojtěcha Borise Luži a Ludvíka Svobody či atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha – Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. Výstava seznamuje veřejnost s významnými domácími odbojovými a partyzánskými organizacemi, mezi které náležely zejména Obrana národa, Politické ústředí, Petiční výbor ‚Věrni zůstaneme‘, Rada tří, Partyzánská brigáda Jana Žižky, oddíly Wolfram, Za vlast, Jermak a mnohé další,“ říká místopředseda Městského výboru Českého svazu bojovníků za svobodu v Brně Jan Jandl.

Putovní výstava byla poprvé prezentována v listopadu 2014 v Brně, kde se uskutečnila ve vstupní dvoraně Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Bylo to symbolické – v budově této fakulty sídlila za protektorátu řídící úřadovna brněnského gestapa pro Moravu. Následně po Univerzitě obrany v Brně se výstava objeví v dalších městech Moravy a Slezska.

Putovní výstava o dějinách domácího protinacistického odboje na Moravě a ve Slezsku je určena zejména pro mladou generaci a zájemce z řad široké veřejnosti o historii druhé světové války. Na Univerzitě obrany je volně přístupná ve foyer Fakulty vojenského leadershipu, Kounicova 44 do pátku 13. března 2015 v pracovní dny od 8.00 do 18.00 hodin.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: autor a reprofoto z publikace Někomu život, někomu smrt

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa