Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyšší důstojníci prokázali schopnost rozhodovat a orientovat se v současném dění na národní i mezinárodní úrovni

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vyšší důstojníci prokázali schopnost rozhodovat a orientovat se v současném dění na národní i mezinárodní úrovni

Počet shlédnutí: 1090

29.1.2015 • Absolventská osvědčení dnes v Brně převzalo dvacet pět účastníků prezenčního pětiměsíčního Kurzu pro vyšší důstojníky. Kurz zaměřený na bezpečnostní a obranná studia, teorii řízení a obranné plánování, vojenské umění a leadership probíhal v rámci programu celoživotního vzdělávání v Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií, které je součástí Univerzity obrany.

Ceremoniálu vyřazení se spolu s rektorem-velitelem Univerzity obrany brigádním generálem Bohuslavem Přikrylem zúčastnil také ředitel Sekce rozvoje a plánování schopností ministerstva obrany brigádní generál Pavel Adam, ředitelka Odboru vzdělávací politiky Sekce státního tajemníka ministerstva obrany plukovnice Irena Volfová a ředitel Agentury personalistiky Armády České republiky plukovník generálního štábu Ota Rolenc.

„Těm z vás, kteří se osvědčí nejlépe, bude velením armády nabídnuto a umožněno postoupit na další metu kariéry, kterou je Kurs Generálního štábu,“ uvedl v zahajovacím projevu rektor-velitel Bohuslav Přikryl, který také právě zakončený běh zarámoval současnou situací na domácím i zahraničním poli: „Kurz probíhal v době, kdy politická reprezentace státu nacházela konsensus ve vztahu ke stabilizaci rozpočtových výdajů v krátkodobém i střednědobém horizontu a současně za zhoršující se predikce společenského a mezinárodně-politického vývoje.“ To se podle slov generála Přikryla projevilo také při přípravě náplně kurzu.  

Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií v tomto akademickém roce průběh kurzu nově koncipovalo tak, aby více odrážel potřeby armády a jednotlivých účastníků. „Studenti mají v průběhu studia možnost vznášet připomínky k jednotlivým mentorům, připomínky ke struktuře a my pak k tomu přihlížíme, takže 10 – 20 procent náplně kurzu upravujeme,“ zhodnotil jednu ze stránek nové koncepce ředitel Centra, brigádní generál v záloze František Mičánek.

Major Gustav Lakoš, náčelník oddělení plánování a řízení prvku ISR centra ISR 53. pluku průzkumu a elektronického boje Velitelství pozemních sil dosáhl studijního průměru 1,25 a umístil se na prvním místě v pořadí absolventů kurzu. Za výborné výsledky a vzorné plnění úkolů v průběhu celého studia udělil rektor-velitel Bohuslav Přikryl majoru Lakošovi na návrh ředitele Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií „Plaketu Univerzity obrany“.   

Nezbytnost připravovat kvalitní a všestranně vzdělané vojáky zdůraznil v závěrečném vystoupení také ředitel Sekce rozvoje a plánování schopností ministerstva obrany brigádní generál Pavel Adam: „Pouze na vysoké úrovni odborně, jazykově, fyzicky i morálně připravení profesionálové mohou vytvořit ozbrojené síly, které budou důstojným partnerem našim spojencům.“   


Autoe: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa