Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO finišují přípravy na Winter Survival

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti UO finišují přípravy na Winter Survival

Počet shlédnutí: 246

22.1.2015 • V pondělí 26. ledna bude v Jeseníkách zahájen již 21. ročník Mezinárodního mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival. Mezi šesti desítkami českých a zahraničních vojáků z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska bude mít zastoupení také Univerzita obrany. Náročný čtyřdenní program extrémního závodu budou plnit hned dvě její družstva – jedno sestavené ze studentů brněnské Fakulty vojenských technologií a druhé vytvoří posluchači hradecké Fakulty vojenského zdravotnictví.

Tříčlenné brněnské družstvo budou tvořit četař Miroslav Hovorka a desátníci Tomáš Pňáček a Jan Miroš. Své předpoklady pro úspěšné dokončení závodu si společně ověřili na konci loňského roku během závodu Krkomen, který byl otevřeným přeborem velitele pozemních sil AČR a který se svým zaměřením Winter Survivalu blíží. „Díky tomu máme představu, co bychom mohli v Jeseníkách očekávat a v jakém tempu bychom trať mohli absolvovat,“ hodnotí dosavadní zkušenost Jan Miroš a doplňuje další zdroj informací o zimní soutěži: „Máme tu pár učitelů, kteří soutěž absolvovali, dokonce ji i vyhráli. Ti nám předali řadu zkušeností, jak plnit úkoly, a taky nám poradili se spoustou maličkostí, které jsou pro úspěch velmi důležité.“

Až v pondělí skončí zahajovací nástup, vyrazí jednotlivé trojice na lyžích do terénu, aby tam buď na check pointu potvrdily svou přítomnost, nebo splnily některou z disciplín, které pro ně připravují organizátoři z Centra tělesné výchovy a sportu UO. Soutěžící s sebou ponesou výzbroj, která bude zahrnovat lano, úvazy, karabiny, spacák, dostatek vody, něco jídla, náhradní oblečení a boty. „Jak jsem se dozvěděl z propozic, čekají nás letos hned dvě noci venku. V nepříjemné zimě, ve vlhkém oblečení budeme plnit spoustu úkolů a stále nás bude tlačit čas,“ hodnotí očekávaný průběh závodu desátník Miroš.  

Program letošního ročníku závodu Winter Survival zahrnuje disciplíny, které prověří fyzickou i psychickou odolnost účastníků, ale také jejich profesní dovednosti. Za úkol budou mít například přepravit po dvou zajištěných cestách na vrchol skály kulomet s příslušenstvím a tam jej připravit k použití. „Já jsem o závodu hodně četl a chtěl jsem se ho zúčastnit. Věděl jsem, že se tam dostávají jen ti nejlepší z nejlepších, a když jsem nakonec dostal možnost soutěžit, hrozně mě to potěšilo a jsem rád, že tam budu,“ říká několik dnů před startem desátník Miroš. Bude myslet na celkové vítězství? „Na základě toho, co vím, a jak jsem to konzultoval s ostatními, si myslím, že je reálná možnost se umístit mezi pátým až desátým místem,“ uzavírá soutěžní plány nováček mezi účastníky extrémního závodu.


Autor: Viktor Sliva

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa