Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nové číslo časopisu Obrana a strategie je online

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nové číslo časopisu Obrana a strategie je online

Počet shlédnutí: 241

17.12.2014 Právě vyšlo nové číslo časopisu Obrana a strategie, které je nyní dostupné na webových stránkách www.obranaastrategie.cz. Jedná se o velice bohaté číslo, v němž naleznete celých devět česky i anglicky psaných článků a jednu recenzi na odbornou publikaci.

Hned na úvod se můžete seznámit se dvěma články věnujícími se Africe. První z nich, od dvojice autorů Tomáše Černohouse a Zdeňka Kříže, se zabývá posouzením schopností Africké unie vykonávat politickou, peacekeepingovou a peacemakingovou roli v rámci její doktríny managementu konfliktů. Druhý text, z pera Zdeňka Ludvíka, se zaměřuje na aktuální bezpečnostní situaci v africkém Mali s důrazem na ústup státní autority, resp. její vytěsnění autoritou jinou, a jejím rozpadem a fragmentací. Rovněž následující dva texty si jsou tematicky bližší, přičemž se oba zabývají zeměmi Visegrádské čtyřky. První v pořadí, od Jakuba Kufčáka, se věnuje úsporným škrtům v obranných rozpočtech a jejich vlivu na ozbrojené síly států skupiny V4. Autorská dvojice Michal Paulech a Jana Urbanovská si klade za cíl prozkoumat obsah vzájemné vojenské spolupráce mezi ČR, Maďarskem, Polskem a Slovenskem v rámci budování společné Bojové skupiny EU.

Do světa moderní techniky nás zavedou následující dva texty. Článek Adama Straucha se zabývá nejnovějšími protisatelitními zbraněmi a jejich pozvolnou proliferací. Nikola Schmidt se ve svém textu věnuje konceptu hybridní války, který se vzhledem k nedávným světovým událostem stává stále zkoumanějším fenoménem bezpečnostních studií, a několika vybraným konfliktům s důrazem na informační operace. Problematice systémové dynamiky a její aplikace v procesu sdílení vojenských schopností je věnován článek Antonína Novotného a Dalibora Procházky. Další příspěvek je od Venduly Divišové a zabývá se strategickou komunikací v protipovstaleckých operacích NATO. Poslední v pořadí je článek Libora Stejskala, věnovaný dobrovolné občanské participaci při zajišťování obrany státu.


Přejeme tímto dobré počtení!

Redakce časopisu Obrana a strategie

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa