Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
„Most Anežky České“ zamířil do Středoafrické republiky

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

„Most Anežky České“ zamířil do Středoafrické republiky

Počet shlédnutí: 437

15.12.2014 • V nočních hodinách v pátek 12. prosince odletěl z pardubického letiště velkokapacitní letoun AN-124 Ruslan, na jehož palubě byla mostová souprava, kterou Česká republika poskytla do Středoafrické republiky formou humanitárního daru. Na unikátní logistické operaci se podílí také Univerzita obrany.

Celkem 141 kusů palet, na kterých byl most rozložen, o celkové hmotnosti 45 tun, zmizelo díky umu vojáků ze 14. pluku logistické podpory a Agentury logistiky postupně v útrobách velkokapacitního letounu AN-124 Ruslan. Rozložený most měl přes 1700 dílů a kvůli rovnoměrnému rozložení nákladu v letounu se musely některé palety přeskládat. Letoun s českým mostem dorazil do středoafrického Bangui po mezipřistání v Madridu v neděli 14. prosince ráno.

Na konci září požádal velitel mise EU ve Středoafrické republice (EUFOR RCA) generálmajor P. Pontiese Českou republiku o poskytnutí provizorního přemostění formou humanitární pomoci Středoafrické republice. „Most by měl napomoci ke zlepšení životních podmínek obyvatel v hlavním městě Středoafrické republiky Bangui, kde byl během konfliktu zničen původní most přes vodní kanál, který zajišťoval pohyb obyvatel a přepravu nákladů mezi jednotlivými městskými obvody v hlavním městě,“ uvedl zástupce náčelníka Generálního štábu AČR - ředitel Společného operačního centra MO generálmajor Jiří Baloun, který za českou stranu koordinoval přípravné kroky k poskytnutí daru. Existence tohoto mostu je velmi důležitá i pro přísun humanitární pomoci do této oblasti. Česká republika má v Africe své vojáky v Mali, kde působí v rámci výcvikové mise EU, proto také EU oslovila Českou republiku. Přímo ve Středoafrické republice má také tři vojenské pozorovatele OSN.

„Na základě tohoto požadavku se v říjnu uskutečnila koordinační jednání na úrovni expertů ministerstev obrany, dopravy, zahraničních věcí a financí a Správy státních hmotných rezerv, kde byly posouzeny možnosti a upřesněny jednotlivé podmínky, za kterých bude možné celou akci realizovat,“ konstatoval generál Baloun. „Vlastnímu poskytnutí mostu předcházelo technické posouzení přímo v místě příslušníky mise EU s důrazem na to, zda tento typ mostu bude vhodný do této oblasti,“ popisuje generál Baloun detaily unikátní mezinárodní logistické operace, které se účastní několik států.

Těžkou mostovou soupravu o délce 24 metrů poskytla Správa státních hmotných rezerv ze svého skladu v Soběslavi. Odborníci z Univerzity obrany pod vedením plukovníka Pavla Maňase, který má zkušenosti z projektování těchto mostů z povodní, zpracovali technickou dokumentaci včetně návrhů řešení přemostění. „Stavba bude probíhat standardním způsobem přes vysouvací dráhu a za pomoci jeřábu. Most bude určen pro vozidla včetně těch nákladních,“ popisuje plukovník Maňas s tím, že by se způsob výstavby neměl lišit od toho v České republice. „Jediné, co může ovlivnit průběh výstavby, je bezpečnostní situace v místě,“ konstatoval vedoucí Katedry ženijních technologií Fakulty vojenských technologií UO.

Z České republiky odletí 2. ledna do Středoafrické republiky dva ženijní specialisté z 15. ženijního pluku. Ti budou přímo na místě dohlížet na výstavbu mostu, kterou zajistí italská ženijní jednotka. „Není to pro nás nic nového. V rámci projektování, konstrukce a samotné výstavby s tím máme zkušenosti nejen z výcviku, ale také z povodní,“ uvedl jeden z českých specialistů nadporučík Dalibor Coufal ze 153. ženijního praporu z Olomouce, který bude řídit práci italských ženistů v Bangui. „Práce to bude obdobná jako tady, jen za jiných klimatických podmínek, v jiném prostředí a za jiné bezpečnostní situace,“ dodává nadporučík Coufal.

Darovaný most ponese název připomínající Českou republiku – „Le pont d´Agnès de Bohême“ (Most Anežky České). O jeho výběr se na vyzvání zástupců AČR postarali žáci dvou základních škol a to ze ZŠ Loděnice z okresu Brno-venkov a ze ZŠ Rudolfa Frimla v Trutnově. „Jako jednoznačného vítěze kolektiv pedagogů a zástupců armády vybral název, který vymysleli žáci z loděnické 8. třídy. Anežka Česká byla ochránkyně nemocných, chudých a trpících, snažila se o pokoj bez válek a násilí, zázračně ochránila českou zemi před válkou, tak ji posíláme i do Afriky,“ uvedl ředitel školy Petr Machálek, který ocenil také to, že si žáci mimo jiné zjistili, jakým jazykem se ve Středoafrické republice hovoří a název, který bude na destičce po skončení výstavby připevněn na most, proto rovnou připravili ve francouzštině.

Vlastní přeprava mostu na místo určení je zajištěna velkokapacitním letounem AN-124 Ruslan, který poskytlo Švédsko v rámci svých vyčleněných hodin v programu strategické přepravy SALIS.


Autor: plk. Jana Růžičková, foto: npor. Lucie Masaříková​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa