Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Raftař Martinka mezi úspěšnými akademickými sportovci Brna

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Raftař Martinka mezi úspěšnými akademickými sportovci Brna

Počet shlédnutí: 287

10.12.2014 • Nepřehledný lesní terén a divoká či mírně proudící voda – to jsou dvě hlavní kolbiště, na nichž se svými soupeři měří síly a dovednosti brněnští studenti, kteří byli v úterý 9. prosince vpodvečer oceněni jako nejlepší akademičtí sportovci města Brna. Slavnostní ceremoniál poprvé v historii uspořádala Univerzita obrany, pro niž to byla další významná příležitost připomenout si letošní 10. výročí své existence. I tato jediná vojenská vysoká škola v České republice měla mezi oceněnými svého zástupce.

Rektory a další představitele sesterských brněnských vysokých škol spolu s úspěšnými studenty přivítal v prostorách klubu v Šumavské ulici rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl. Ten ocenil význam sportu pro vysokoškolské studenty a těm, kteří dosahují mimořádné výsledky na mezinárodním poli, popřál do budoucna hodně úspěchů. Poté již deset nominovaných sportovců (někteří z nich v zastoupení) převzalo z rukou akademických hodnostářů ceny České asociace univerzitního sportu a upomínkový dar hostitelské Univerzity obrany.

„K raftingu mě přivedli rodiče, protože tatínek jezdil na vodě, když byl mladší, a tak jsme se do toho s bratrem v roce 2005 pustili,“ popisuje počátek své cesty k úspěchu na letošním bratislavském mistrovství Evropy raftařů do 23 let desátník Tomáš Martinka. Student Univerzity obrany získal spolu se svými třemi kolegy cenné kovy ve všech čtyřech disciplínách, v souboji Head to head zvítězil a díky tomu si zajistil i celkové prvenství pro letošní rok. Voda v jeho případě sehrála svou roli i při volbě vojenské specializace – jako ženista se s ní utkává i při překonávání vodních toků.

„Záleží na terénu a na konkrétním učivu, ale snažím se balancovat tak, aby to šlo v obojím zároveň,“ odpovídá Jana Knapová na otázku, zda je snazší zorientovat se během závodu, nebo ve vysokoškolském učivu. Studentka prvního ročníku oboru Mezinárodní vztahy na ceremoniálu reprezentovala nejvíce zastoupenou školu – Masarykovu univerzitu a zároveň nejúspěšnější sport – orientační běh. Na letošním Akademickém mistrovství světa, které se konalo v srpnu 2014 v Olomouci, získala bronzovou medaili v jednotlivcích na klasické trati a stříbro ve štafetách.

Kromě dvou uvedených akademiků byli dále oceněni Jan Petržela (orientační běh, MU), Silvie Rybářová (dálkové plavání, MU), Jakub Tomeček (sportovní střelba, MU), Blanka Ligurská (rafting, VFU), Adam Chromý (orientační běh, VUT), Jiří Kalus (triatlon, VUT), Miloš Nykodým (orientační běh, VUT), Tomáš Nýdrle (broková střelba, MENDELU).

Vyhlášení nejúspěšnějších akademických sportovců města Brna za rok 2014 připravilo Centrum tělesné výchovy a sportu UO. Spolupořádající Českou asociaci univerzitního sportu na ceremoniálu zastupovala RNDr. Eva Slonková. „V Brně působí mnoho vynikajících sportovců, kteří bývají úspěšní na Českých akademických hrách, tedy vrcholné akci vysokoškoláků v České republice, a mnozí z nich dosáhli až na olympijské medaile,“ hodnotí výsledky brněnských akademiků členka výkonného výboru ČAUS.


Autor: Viktor Sliva    

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa