Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odborná přednáška a praktická ukázka skladu humanitární pomoci v obci Hamry

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Odborná přednáška a praktická ukázka skladu humanitární pomoci v obci Hamry

Počet shlédnutí: 710

10.12.2014 • Dne 21. listopadu 2014 se konala odborná přednáška pro studenty 2. ročníku bakalářského studijního modulu Ochrana obyvatelstva. Přednáška, která byla spojena s praktickou ukázkou, proběhla ve skladu humanitární pomoci v obci Hamry, jenž spadá pod Územní odbor Prostějov Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Výuka proběhla v rámci předmětu Veřejná správa a její fungování v krizových situacích, který zabezpečuje majorka Ing. Hana Malachová, Ph.D. a Ing. Alena Oulehlová, Ph.D.

Během odborné výuky byli studenti seznámeni s úkoly, které Územní odbor Prostějov HZS Olomouckého kraje zabezpečuje pro výkon státní správy na úseku požární ochrany, integrovaného záchranné systému, krizového řízení a ochrany obyvatelstva.

Odbornou přednášku vedla kapitánka Ing. Alice Hrubá, Ph.D., pracovnice prostějovského územního odboru, která následně provedla studenty skladem humanitární pomoci, v němž je umístěn materiál, který lze využít jako pomoc osobám postiženým mimořádnou události. Studenti si dále prohlédli ubytovací zařízení, výstroj, proviant a materiál, který využívají zasahující jednotky při řešení mimořádné události, jako jsou např. cisterny na vodu, dekontaminační rámy, protipovodňové pytle nebo vysoušeče.

V areálu skladu v Hamrech je rovněž zřízeno místo nouzového ubytování pro cca 25 osob. Probíhá zde odborná příprava příslušníků hasičských záchranných sborů v tzv. flashover kontejneru. Ten dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru, čímž mohou hasiči cvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí. Získané informace studenti využijí při zpracování případových studií a bakalářských prací tematicky zaměřených do oblasti bezpečnosti a ochrany obyvatelstva.

Odborná přednáška s ukázkou navázala na aktivity realizované v rámci projektu Evropského strukturálního fondu „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu“ (CZ. 1.07/2.2.00/15.0070), který probíhal v letech 2011 až 2013. Jeho cílem byla inovace vzdělávání a přípravy odborníků, která byla vedena záměrem prezentovat bezpečnost státu jako záležitost, za níž je odpovědna společnost jako celek.


PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM  

A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. 

 ​

 


Autor: Hana Malachová​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa