Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Velitelské shromáždění rektora-velitele UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Velitelské shromáždění rektora-velitele UO

Počet shlédnutí: 82

10.12.2014 • V úterý 9. prosince 2014 se konalo velitelské shromáždění, na němž rektor-velitel Univerzity obrany upřesnil hlavní úkoly univerzity pro následující rok 2015. Jednání se zúčastnili členové managementu školy, vedoucí představitelé fakult, ústavu, center, kateder a zástupci složek rektorátu Univerzity obrany. 

Na úvod velitelského shromáždění vystoupil rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a zhodnotil, jakým způsobem se podařilo naplnit úkoly stanovené pro rok 2014. Především konstatoval, že zásadní cíl transformovat Univerzitu k naplnění komplexní strategie vzdělávání a vytvořit podmínky pro personální a finanční stabilizaci školy se podařilo splnit. „Jsem přesvědčen, že jsme vybudovali základy pro budoucnost Univerzity obrany, které jsou dostatečně pevné pro to, co na ně budeme klást. Pevné pro to, abychom tuto instituci učinili skutečně dobrou školou, která bude respektována, která naplní očekávání resortu obrany,“ uvedl rektor – velitel. Dále zdůraznil potřebu důsledně naplňovat všechny čtyři funkce, které univerzita má, tedy vzdělávací, tvůrčí v oblasti vědecko-výzkumné, expertní a inovační činnosti, a dále funkci výchovnou a v neposlední řadě podpůrnou ve vztahu k resortu obrany. 

Za významný pozitivní krok označil rektor-velitel UO zahájení výuky v nově akreditovaných magisterských studijních programech a nově koncipovaných kariérových kurzech, které mají posílit samostatnost studentů ve studiu. Příprava nových studijních programů znamenala také změny v pedagogickém sboru. Nicméně i jeho věkovou a kvalifikační strukturu je třeba do budoucna lépe usměrnit.

Sloučením jazykových pracovišť do jednotného systému jazykového vzdělávání bylo dosaženo synergetického účinku. Zřízením školního pluku byly vytvořeny předpoklady pro zvýšení jednotného výchovného působení, které by se však dále mělo optimalizovat tak, aby se výrazně prohloubil vojenský charakter Univerzity obrany. Důležitou stránkou řízení školy bylo naplňování deklarovaných úspor v mandatorních a běžných výdajích i investicích, na něž univerzita naváže i v roce 2015.

Dále brigádní generál Bohuslav Přikryl přešel k oblastem, kterým je třeba v průběhu nastávajícího roku věnovat zvýšenou pozornost tak, aby byl úspěšně implementován projekt rozvoje Univerzity obrany v dlouhodobém i střednědobém horizontu. Za nedostatečnou označil rektor-velitel současnou kvalitu výuky, která je přitom nejvýznamnější funkcí Univerzity obrany. V oblasti vnitřního řízení má dojít k posílení schopnosti vedoucích zaměstnanců komplexně řídit svěřený úsek a převzít zodpovědnost za přijatá rozhodnutí a dosažené výsledky. Je rovněž třeba připravit se na uplatnění nových zákonů o vysokých školách a vojácích z povolání, které v současnosti procházejí legislativním procesem.

Vědecko-výzkumná, expertní a inovační činnost je v současné podobě poznamenána přílišným roztříštěním a její efektivitu je třeba zvýšit koncentrací badatelského úsilí do hlavních rozvojových vědeckých programů a prioritních oborů. Jako hlavní a účinnější nástroj při získávání nových studentů má působit kvalitnější a modernizovaný marketing. V oblasti vnitřní správy a chodu školy zůstává úkolem transformace nemovité infrastruktury a optimalizace akviziční činnosti.

Na vystoupení rektora-velitele Bohuslava Přikryla postupně navázali jednotliví prorektoři a zástupci rektora, kteří vyhodnotili situaci v oblastech své působnosti.


Autoři: Vladimír Šidla, Viktor Sliva, foto: Marek Žižlavský​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa