Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Informace, ukázky a první přihlášky – hlavní náplň dne otevřených dveří UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Informace, ukázky a první přihlášky – hlavní náplň dne otevřených dveří UO

Počet shlédnutí: 537

5.12.2014 • Ze všech krajů České republiky – alespoň podle registračních značek vozů zaparkovaných v areálu kasáren Šumavská – přijeli do Brna zájemci o studium na Univerzitě obrany. Vojenská vysoká škola představila v rámci prvního dne otevřených dveří v tomto akademickém roce nabídku studijních programů, rozhodnutým zájemcům pak umožnila podat si přihlášku ke studiu a za pomoci profesních poradců tak zahájit úkony nutné k nástupu do služebního poměru vojáka z povolání.

Jednu cestu z Plzně a zpět takto ušetřil i František Tomeš, který již absolvoval střední školu a před důležitým krokem svého života se chtěl ještě důkladně zorientovat v nabídce studijních programů. „Byl jsem rozhodnut již dřív, ale den otevřených dveří mi pomohl dokopnout se k podání přihlášky,“ říká mladý muž, jenž projevil zájem o studium vojenských technologií. Jemu a obdobným zájemcům byla připravena možnost navštívit rekonstruované a nově vybavené laboratoře Fakulty vojenských technologií v areálu kasáren na Šumavské.

Jednou z pokročilých technologických novinek, které pomáhají modernizovat českou armádu, je automatizované vozidlo Taros 6x6. Na vývoji jeho řídicího systému s prvky umělé inteligence se podílejí i odborníci z Univerzity obrany. Manévrovací schopnosti tohoto robotického prostředku mohli návštěvníci dne otevřených dveří posoudit během praktických ukázek, které začaly v deset hodin. Po vozidle přišla na řadu akce provedená taktickou skupinou  Commandos, kterou s humornou nadsázkou sobě vlastní moderoval docent Zdeněk Flasar. Skupina předvedla stovkám přihlížejících vysvobození rukojmí zajatého teroristy a dívce, která se této nevděčné role ujala, se pak od členů skupiny dostalo tradičního poděkování. Jako poslední přišla na řadu ukázka boje zblízka MUSADO.

„Vím, do čeho jdu, můj bratr je voják,“ říká s vyplněnou přihláškou v ruce Marie, gymnazistka z Třešti, která nechtěla uvést své příjmení. Do Brna přijela rozhodnutá a na místě si potvrdila, že se rozhodla správně. „Z nabídky studijních modulů mě nejvíc láká logistika, protože se dá případně využít i v civilní sféře,“ doplňuje dívka a odchází podat přihlášku. Možnosti založit si přihlášku a vyřídit si nezbytné administrativní úkony na rekrutačním středisku využilo na sto zájemců.

Velká část návštěvníků si na den otevřených dveří přišla doplnit informace zveřejněné na webových stránkách Univerzity obrany. Pro ně připravili pracovníci obou brněnských fakult tři bloky prezentací, během nichž se zájemci, a v nemalé míře i jejich rodiče, mohli dozvědět více o výhodách studia na vojenské vysoké škole a o nabídce studijních programů. Univerzita obrany v následujícím akademickém roce podruhé otevírá souvislé pětileté magisterské programy, během jejichž prvních tří ročníků mají všichni studenti společný základ a na prahu čtvrtého ročníku se podle požadavků a potřeb armády a na základě svých preferencí a studijních výsledků rozdělí do jednotlivých studijních modulů.

„Je to jak u nás doktorů, taky jsme při výběru specializace přihlíželi k potřebám státu,“ hodnotí nové studijní programy matka Valerie Smelikové, která na den otevřených dveří přijela se svou dcerou z Prahy. Ocenila, že ve vhodné a přehledné formě získala informace o tom, co obnáší vojenská profese. „Není to jednoduché rozhodnutí, zvláště pokud jde o dceru. Nevymlouvám jí to, má právo rozhodnout se sama,“ hovoří o volbě budoucí profese své dcery paní Smeliková.

Další den otevřených dveří s obdobným programem připravuje Univerzita obrany na 8. ledna v Brně a 17. ledna v Hradci Králové.

Autor: Viktor Sliva


Video:​​​

​​



​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa