Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Udělení nejvyššího vědeckého titulu ČR zástupci Fakulty vojenského zdravotnictví

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Udělení nejvyššího vědeckého titulu ČR zástupci Fakulty vojenského zdravotnictví

Počet shlédnutí: 1150

5.12.2014 • Podplukovník doc. RNDr. Miroslav POHANKA, Ph.D. převzal dne 26. listopadu 2014 z rukou čelních představitelů Akademie věd České republiky diplom a titul „doktor věd“ ("doctor scientiarum", ve zkratce DSc.). Tento vědecký titul je udělován jako výraz ocenění zvláště vysoké kvalifikace prokázané vytvořením závažných a vědecky originálních prací důležitých pro rozvoj bádání v daném vědním oboru.

„Disertační práci na téma "Cholinesterasy v analýze a diagnostice" jsem obhájil 6. května před Komisí pro obhajoby disertací Analytická chemie při ústavu analytické chemie Akademie věd v Brně. Soubor mých odborných publikací, které jsem v disertační práci využil, jsem musel pečlivě vybrat tak, aby nezahrnoval články, na základě kterých jsem v roce 2011 habilitoval,“ uvedl podplukovník Pohanka, který v současné době působí jako zástupce vedoucího katedry molekulární patologie a biologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. „Udělování vědecké hodnosti doktor věd (dříve DrSc.) bylo v České republice zrušeno v roce 2001. K jeho obnovení přistoupila na přelomu roku 2002/2003  výhradně Akademie věd ČR, která nemá možnost udělovat vědecko-pedagogické tituly typu docent nebo profesor,“ osvětlil historii tohoto titulu čerstvý doktor chemických věd.

Z hlediska práva ČR je DSc. neoficiální vědní titul, jehož udílení umožňují stanovy Akademie věd ČR. Ta tento titul uděluje na základě přísných kritérií pouze vyhraněným vědeckým osobnostem. Z pozice Akademie věd se tedy jedná o nejvyšší vědecké ocenění v ČR, které bylo za 12 let od svého znovuzavedení uděleno pouze 115 význačným osobnostem ze světa vědy.


Doktor věd (latinsky doctor scientiarum, ve zkratce DrSc. umisťované za jménem) je bývalá česká vědecká hodnost vyššího stupně, kterou udělovaly jak vysoké školy, tak akademie věd (akademici ji původně získávali automaticky). Nižším stupněm byla vědecká hodnost kandidáta věd. Zavedena byla v Československu podle sovětského vzoru vládním nařízením č. 60/1953 Sb., od roku 1964 byly parametry pro udělení podstatně zpřísněny. Po roce 2001 bylo její udělování v ČR zastaveno.

České právo od té doby náhradu uvedené hodnosti bezprostředně neposkytuje. Neoficiální vědecký titul doktor věd se zkratkou DSc. však uděluje (pouze na základě čl. 62 svých stanov) od roku 2003 Akademie věd České republiky, podle které jde o nejvyšší současné odborné ocenění vědce. 

Ve slovenském právu bylo udělování po vzniku SR novelizováno. Uplatňuje se v koordinaci Slovenské komise pro vědecké hodnosti při Ministerstvu školství, vědy, výzkumu a sportu SR a Slovenské akademie věd ve formě nejvyšší vědecké hodnosti. Na základě smluv o rozdělení Československa tak i udělení slovenské hodnosti DrSc. vstupuje do veřejného práva ČR.

Zdroj: wikipedie.cz


Autor: Lenka Zárybnická​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa