Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
11. ročník celostátní konference „Medicína katastrof“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

11. ročník celostátní konference „Medicína katastrof“

Počet shlédnutí: 489

3.12.2014 • Již 11. ročník význačné celostátní konference „Medicína katastrof - zkušenosti, příprava, praxe“ proběhl dne 27. a 28. listopadu 2014 v prostorách Univerzity Hradec Králové pod záštitou děkana Fakulty vojenského zdravotnictví UO plukovníka Jiřího Párala a ředitele Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiřího Maška. I letos se konference těšila velkému zájmu, a tak byla její kapacita naplněna již několik dní před začátkem.

Den před samotným zahájením konference bylo možné zúčastnit se workshopu vedeného MUDr. Jiřím Maškem a MUDr. Liborem Senetou. Tématem workshopu byla zdravotnická efektivita v přednemocniční neodkladné péči a centrové programy. Účastníci se seznámili s přednemocniční neodkladnou péčí v Plzeňském a Karlovarském kraji, traumatologickou péčí v traumacentru Fakultní nemocnice v Hradci Králové a také s organizací přednemocniční péče o nemocné s akutními koronárními syndromy. Program samotné konference tvořily přednášky o armádní pomoci civilnímu obyvatelstvu a spolupráci AČR s Integrovaným záchranným systémem ČR, o katastrofách a mimořádných událostech nedávno proběhlých, včetně těch na Ukrajině, a dále o stavu krizové připravenosti nejen záchranných složek, ale i veřejnosti. Druhý den se mohli účastníci dozvědět více o aktuální hrozbě onemocnění eboly a podívat se na zoubek našim „biohazard týmům“.

„Nepříjemně mne překvapilo, že v boji proti ebole neexistují žádné standardizované postupy. Navíc máme velké rezervy ve funkčnosti biohazard boxů. Dozvěděli jsme se, že prakticky jediný vyhovující je ten armádní,“ říká desátník Marek Lenárd, student studijního oboru Zdravotnický záchranář na Fakultě vojenského zdravotnictví UO v Hradci Králové. „Zaujaly nás zejména praktické informace o průběhu záchranných akcí na Ukrajině. Uvítali bychom zařazení tohoto typu přednášek do standardní výuky, jež probíhá v rámci vojenských předmětů zabývajících se organizací činnosti při hromadných neštěstích a katastrofách,“ doplňuje desátníka studentka čtvrtého ročníku Vojenského všeobecného lékařství, rotná Sabina Hovancová.

Konference „Medicína katastrof“ je ojedinělou odbornou akcí, která sdružuje pracovníky z několika zdravotnických, pedagogických a vědeckých pracovišť. Na její organizaci se v letošním roce podílely Zdravotní a sociální akademie Hradec Králové, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové, Společnost krizové připravenosti zdravotnictví ČLS JEP a Fakulta informatiky a managementu UHK.

 

Autor: Richard Mach, foto: Bruno Ježek, Dita Zetochová​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa