Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prezident republiky se setkal s válečnými veterány a studenty Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Prezident republiky se setkal s válečnými veterány a studenty Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 834

1.12.2014 • Prezident Miloš Zeman v rámci svého třídenního pobytu na jižní Moravě navštívil v doprovodu hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška Univerzitu obrany. Před sídlem jediné vojenské vysoké školy v České republice vrchního velitele ozbrojených sil přivítal rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl. 

Po krátkém jednání s vedením Univerzity obrany, během něhož se Miloš Zeman seznámil s budoucí koncepcí vojenské vysoké školy a jejím současným fungováním, se prezident setkal s válečnými veterány z druhé světové války i z misí Armády ČR, především v Afghánistánu. Přítomni byli mimo jiných i Stanislav Spáčil, který je ve věku 107 let nejstarším žijícím veteránem, a brigádní generál v záloze Emil Boček, jenž se v rámci 310. stíhací perutě RAF účastnil bojů o Británii.

„Člověk má být posuzován podle svých činů a ne podle slov,“ zahájil svůj úvodní proslov prezident a v této souvislosti připomněl, že se s veterány setkává opakovaně, dnes mimo jiné i proto, aby se jich zeptal na jejich potřeby. „Věřím, že na vás naváže nová generace hrdinů, která bude bojovat za spravedlivou věc a tou spravedlivou věcí je boj proti islámskému státu,“ zopakoval prezident Zeman své stanovisko z posledního období. 

Na stejné téma hovořil prezident republiky Miloš Zeman také při setkání s více než stovkou vojenských a civilních studentů a pedagogických pracovníků Univerzity obrany. Zmínil se také o potřebě budovat moderní armádu, která bude schopná vést válku, která je jiná, než všechny války předchozí. Podpořil rostoucí podíl státního rozpočtu na rozvoj armády, především na její investice, které by podle prezidenta měly zahrnovat „méně tanků a více dronů“, tedy prostředků moderního boje, včetně kybernetického. 

V rámci diskuse se studenty připomněl poslání Univerzity obrany jako stěžejní vzdělávací instituce, která kvalitně připravuje vojenské profesionály. Mezi příslušníky české armády v zahraničních misích je řada absolventů této univerzity a podle prezidenta úkoly plní dobře. „Chráníte české občany, a když zlikvidujete jednu skupinu teroristů, možná to bude právě ta, která připravovala útok proti civilistům v České republice,“ řekl vrchní velitel ozbrojených sil přítomným studentům na závěrečný dotaz rektora-velitele generála Bohuslava Přikryla. 

Na konci své návštěvy Univerzity obrany se Miloš Zeman podepsal již podruhé (prvně jako premiér v roce 1999) do kroniky školy a na její bojový prapor připevnil prezidentskou stuhu.


​​

 

Autor: Viktor Sliva​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa