Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
První náměstek Jiří Borovec přednášel o leadershipu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

První náměstek Jiří Borovec přednášel o leadershipu

Počet shlédnutí: 81

1.12.2014 • „Nejdůležitější lidský atribut je odvaha, ovšem nejen ta vstoupit na skutečné bojiště, ale také ta říci lidem kultivovaně a slušně pravdu,“ doplnil známý citát Winstona Churchilla první náměstek ministra obrany Jiří Borovec na přednášce, během níž předal managementu Univerzity obrany své zkušenosti s řízením lidí. Jak uvedl rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl, přednáška byla součástí cyklu, v jehož rámci budou na univerzitě vystupovat významné osobnosti. 

Ing. Jiří Borovec, MBA se přednáškou vrátil na svou alma mater, na níž dokončil studia v roce 1987. Poté působil v různých funkcích v rámci Armády ČR a byl také příslušníkem mise UNPROFOR v bývalé Jugoslávii. V roce 1995 odešel v hodnosti kapitána z armády a zamířil do soukromého sektoru, kde stanul v čele významných nadnárodních firem. Do funkce prvního náměstka ministra obrany byl jmenován v únoru letošního roku.

Pro svou přednášku zvolil Jiří Borovec neformální přístup, který demonstroval nejen tím, že hned v úvodu odložil sako, ale i zapojením auditoria do vzájemné komunikace. Za pomoci zástupce rektora plukovníka gšt. Milana Marka demonstroval čtyři stupně manažerského přístupu k vedení lidí. Když plukovníka gšt. Marka chybně navedl a ten na stole převrhl sklenici s vodou, dostalo se náměstku Borovcovi na jeho dotaz správné odpovědi, že to byl on sám, kdo se dopustil manažerské chyby.

Principy a znalosti z leadershipu prezentoval Jiří Borovec na svém působení v pozici generálního ředitele firmy Škoda Jaderné systémy, kterou během tří let dovedl z kritické situace k ziskovému fungování. „Každý šéf by měl rozumět duším svých lidí, měl by být psycholog,“ uvedl první náměstek jeden z úhelných kamenů úspěšného působení manažera. „Jste v první řadě lidé a jen dočasně vstupujete do různých rolí,“ uvedl přednášející v souvislosti s žebříčkem hodnot, požadovaných podřízenými od svého šéfa. Prvním devíti příčkám dominují lidské vlastnosti a teprve na desátém místě se objevuje odbornost.    

V odpovědích na dotazy se vyjádřil i ke svému rozhodnutí přijmout současnou funkci: „Chtěl jsem jít spoluuklízet nepořádek na jednom dvorku,“ uvedl Jiří Borovec a zároveň ze svého pohledu popsal nynější stav: „Je to lepší armáda, než ze které jsem odcházel.“  Náměstek ministra obrany také odpověděl na dotaz, týkající se postupu změn: „Neočekávejte, že budou hned. Lidi však začínají věřit tomu, že se něco začíná měnit, a chtějí být u toho.“


Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa