Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference o výuce cizích jazyků

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Konference o výuce cizích jazyků

Počet shlédnutí: 6

28.11.2014 • Po roční přestávce se na půdě Univerzity obrany ve čtvrtek 26. listopadu sešli zástupci státních, veřejných i soukromých škol na konferenci s názvem Kompetence v cizích jazycích jako důležitá součást profilu absolventa vysoké školy. Ve dvou sekcích – anglické a české – si přednášky vyslechlo 85 odborníků ze Slovenska, Rakouska, Makedonie, Turecka a České republiky. Své příspěvky do sborníku zaslali autoři z dalších tří evropských zemí.

„Vítejte na palubě Univerzity obrany,“ přivítal účastníky konference prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Miloslav Bauer s odkazem na svou leteckou specializaci a poté je seznámil s postavením školy na současném trhu vzdělávání v České republice. Zmínil také podporu výuky jazyků, která vychází z požadavků české armády. Mária Šikolová, ředitelka odboru výuky Centra jazykového vzdělávání UO se zmínila o některých aspektech výuky cizích jazyků: „Univerzitní jazyková centra řeší řadu problémů, jelikož často musí překlenout mezery v jazykových znalostech ze středních škol. Navíc naši studenti jsou často pro jazykovou výuku jen částečně nadáni nebo jim chybí motivace.“

Pro letošní ročník konference bylo stanoveno pět témat, mezi nimi například výuka akademického a profesního jazyka, přístupy k hodnocení jazykové úrovně či použití informačních technologií ve výuce cizích jazyků. V této oblasti Univerzita obrany již několik let využívá výukový systém Barborka, který umožňuje tvorbu, správu a užívání e-learningových kurzů. „Pro nás je využití tohoto systému nezbytností, mají-li studenti splnit všechny požadavky, které jsou na ně kladeny,“ hodnotí význam uvedeného výukového prostředku vedoucí 1. oddělení anglického jazyka Centra jazykového vzdělávání Ivana Čechová, která byla současně předsedkyní programového výboru konference.

V dopoledním bloku anglické sekce vystoupila spolu s jinými i Elen​a Spirovska z South East Europe University z makedonského Tetova. Její přednáška se týkala kurzu angličtiny pro akademické účely (English for Academic Purpose, EAP), který zmíněná univerzita pořádá jako jediná v Makedonii. „My učíme naše studenty angličtinu nejen znát, ale především ji účelně používat při diskusích, vystoupeních či písemném projevu,“ shrnuje smysl tohoto kurzu Elena Spirovska. Z 600 studentů školy vstupními testy úspěšně projde asi deset procent zájemců, kteří pak absolvují dvouhodinový blok výuky jednou týdně. 

Pro organizátory konference ani po jejím završení práce nekončí. Jejich cílem je totiž navázat na úspěch sborníku z předchozího ročníku, který byl zařazen na server Web of Knowledge, což v případě jazykových konferencí nebývá časté. Na všechny příspěvky jsou vypracovány dvě anonymní recenze. Z publikace o rozsahu 375 stran budou vybrány nejhodnotnější příspěvky do užšího výběru, takového best of a pak zaslány do Web of Knowledge se žádostí o zařazení do této databáze.“ popsala další postup prací na sborníku Ivana Čechová. Ohlasy na průběh konference a kvalitu příspěvků potvrdily cíl brněnského univerzitního centra pokračovat v tradici pořádání akce i v příštích letech.

Autor: Viktor Sliva ​ 

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa