Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Budoucí piloti nahlédli do práce vrtulníkářů v Náměšti

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Budoucí piloti nahlédli do práce vrtulníkářů v Náměšti

Počet shlédnutí: 1022

24.11.2014 Ve čtvrtek 20. listopadu navštívila 22. základnu vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou skupina šesti studentů 3. ročníku Univerzity obrany studijního oboru vojenský pilot. Cílem exkurze kterou vedl bývalý velitel tehdejší 32. základny taktického letectva Leoš Liška, bylo seznámit studenty pilotního směru s reálnou činností pilota u letecké základny.

Po příjezdu na základnu se studenti krátce seznámili s organizační strukturou a hlavními úkoly základny. Poté se stali svědky reálného předletového brífinku 221. vrtulníkové letky. „Je to něco, co jim v lavicích nemůžeme přiblížit,“ potvrzuje Leoš Liška, který byl v letech 1997-1999 velitelem tehdejší 32. základny taktického letectva a v současnosti je odborným asistentem na katedře letectva a letecké techniky.

Dalším místem exkurze bylo velitelské stanoviště (SQOC – Squadron Operation Centre). Zde se studenti dověděli, jak se plánují lety a jaké prostředky k tomu piloti využívají. Následovala návštěva pracoviště skupiny objektivní kontroly (SOK), kde se jednotlivé lety vyhodnocují. Nechyběla prohlídka bitevního vrtulníku Mi-24/35 a opravárenské haly letecké techniky. Na závěr se studenti podívali na pracoviště meteorologa a synoptika na řídící věži, jejichž předpovědi počasí jsou klíčovými informacemi při plánování letů.

„Jsme rádi, že jsme tu mohli být. Bylo to super!“ zhodnotil exkurzi jeden ze studentů. „Já jsem tu byl na exkurzi už před dvěma roky, ale na letku nám tenkrát nebyl umožněn vstup. Jsem rád, že jsme měli možnost vidět činnost letky v praxi,“ dodal další ze studentů četař Jakub Zoula.

Také docent Vladimír Smrž z katedry letectva a letecké techniky považuje za důležité, aby měli studenti možnost nahlédnout do reálného života na leteckých základnách. „Já osobně jsem na této základně poprvé a byl bych rád, kdybychom mohli studentům umožnit tyto návštěvy častěji. Bylo to opravdu přínosné,“ zhodnotil docent Smrž exkurzi u jediné vrtulníkové základny v České republice.


Autor: Jana Skřivánková, foto: Martin Remeš

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa