Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Praktická výuka na Katedře palebné podpory

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Praktická výuka na Katedře palebné podpory

Počet shlédnutí: 397

13.11.2014 • Ve dnech 30. října a 5. listopadu 2014 proběhla odborná výuka čety 12-3D v předmětu Činnost dělostřeleckých jednotek. Jednalo se o přípravné a praktické zaměstnání z obsluhy dělostřeleckých zbraní, které proběhlo na dělostřelecké technice a na trenažeru ve Vyškově.

V rámci předmětu Činnost dělostřeleckých jednotek každoročně probíhají praktická zaměstnání v zimním semestru druhého ročníku dělostřelecké specializace, která vede Ing. Bohuslav Sotulář z Katedry palebné podpory (K107).

Cílem prvního zaměstnání, které se uskutečnilo ve Vyškově, bylo naučit studenty základy ovládání dělostřeleckých zbraní. V rámci praktické výuky si studenti procvičili práci se 152mm samohybnou kanonovou houfnici vz. 77 se zaměřením na činnosti nezbytné pro zamiřování v rámci nepřímé střelby, nabíjení v automatickém a ručním režimu a doplňování munice do dopravníku. Další zbraní, se kterou byli studenti seznámeni, byl 82mm nesený minomet vz. 52.

Druhé zaměstnání bylo orientováno na procvičení výběru a přípravy palebných postavení a zamiřování dělostřeleckých zbraní do hlavního směru střelby ať už přímé, tak i nepřímé, tj. takové, kdy je výhled na cíl zakryt horizontem.

Náročnost zaměstnání spočívala v požadavku preciznosti i v rámci přípravných prací, které slouží k zamiřování děl a ke kontrole zamíření v souřadné soustavě kilometrové sítě. Za účelem přiblížení výuky k praxi byli během cvičení studenti rozdělení na skupiny, které pracovaly samostatně.

Během výcviku studenti získali základní a praktické dovednosti z oblasti dělostřelby, které dále využijí na přednáškách z předmětu Konstrukce dělostřeleckých zbraní.


Autor: Bohuslav Sotulář​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa