Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vzdala poctu válečným veteránům

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vzdala poctu válečným veteránům

Počet shlédnutí: 224

11.11.2014 • Příslušníci Univerzity obrany si v úterý 11. listopadu společně s představiteli partnerských občanských spolků připomněli Den válečných veteránů. V kasárnách v Šumavské ulici nejprve proběhl slavnostní nástup a poté se na brněnském Ústředním hřbitově uskutečnil pietní akt, kterého se dále zúčastnili představitelé státní správy a samosprávy.

Vznik Dne válečných veteránů nebo také Dne vzpomínek iniciovala rok po skončení první světové války Francie, která nesla velký podíl na bojích proti centrálním mocnostem. Postupně se k ní připojily další demokratické země Evropy a dále Kanada či Austrálie. Prvorepublikové Československo si válečné veterány začalo připomínat v polovině 20. let minulého století a na tuto tradici nyní navázala i současná česká armáda. „Význam Dne veteránů bychom měli spatřovat v uvědomování si jeho nadčasového propojení mezi posláním ozbrojených sil demokratického státu v minulosti s úkoly, před nimiž stojí Armáda České republiky v současné době,“ uvedl ve svém projevu rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl.

Legionářskou a prvorepublikovou tradici na slavnostním nástupu připomínaly kopie historických praporů, mezi nimi i 10. střeleckého pluku čs. legií, tedy útvaru, který po návratu z Ruska v roce 1920 byl dislokován právě v kasárnách na Šumavské. Před třemi historickými prapory byli vyznamenáni ti příslušníci UO, kteří dlouhodobě plní velmi dobrým způsobem své povinnosti a zasluhují se tak o dobré jméno UO a celé Armády ČR. 

Pietního aktu na brněnském Ústředním hřbitově, jehož součástí bylo položení věnců a kytic k pomníku hrdinů odboje, se spolu s představiteli posádkového velitelství a Univerzity obrany zúčastnil také náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, předseda oblastní jednoty Československé obce legionářské a Sdružení veteránů ČR podplukovník v záloze Jaroslav Jarolím, starostka městské části Brno-Královo Pole Karin Karasová a již zmínění představitelé partnerských spolků a sdružení válečných veteránů.

Zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Milan Marek shrnul historii Dne veteránů a poukázal na jeho propojení s dneškem: „Po listopadu 1989 se součástí navazování na tradice legionářů a domácího i zahraničního protifašistického odboje stala jednotka, která se v rámci mnohonárodních sil zapojila do bojů za osvobození Kuvajtu. Tu pak následovala celá řada dalších, které armádu i Českou republiku vzorně reprezentovaly v rámci mnoha mezinárodních misí.“ Podplukovník v záloze Jaroslav Jarolím vyjmenoval místa, s nimiž je spojena minulost a současnost československé a posléze české armády a připomněl příslušníky strážní roty na základně Bagram, kteří letos v červenci zahynuli při plnění svého úkolu a zařadili se tak ke dvěma desítkám padlých vojáků Armády ČR.


​​


Autor: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa