Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita hostila mezinárodní vojensko-odbornou konferenci TAKTIKA 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Univerzita hostila mezinárodní vojensko-odbornou konferenci TAKTIKA 2014

Počet shlédnutí: 332

10.11.2014 • Ve dnech 5. a 6. listopadu se na Univerzitě obrany uskutečnila mezinárodní vojensko-odborná konference TAKTIKA 2014 pořádaná na téma „Taktické činnosti jednotek a úkolových uskupení v budoucích operacích, jejich podpora a zabezpečení“. Garantem konference byla Katedra taktiky Fakulty vojenského leadershipu. 

Organizátorům konference, nad kterou převzali záštitu velitel Pozemních sil AČR generálmajor Ing. Ján Gurník a rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál prof. Bohuslav Přikryl, se podařilo zajistit účast velmi reprezentativního vzorku funkcionářů velení AČR. Konference měla pracovní a informativní charakter. Celkem se v obou dnech jejího jednání zúčastnilo 116 delegátů, mezi nimiž byli zastoupeni příslušníci MO ČR včetně příslušníků speciálních sil, dále pak organizačních součástí Generálního štábu AČR, velitelství, jednotek, útvarů a svazků pozemních sil a vzdušných sil AČR, Velitelství výcviku - Vojenské akademie ve Vyškově a dalších útvarů a zařízení AČR. Kromě toho na konferenci přijely dvě delegace zahraničních armád, a to z Polska a ze Slovenské republiky, a zástupci čtyř firem spolupracujících s AČR a Univerzitou obrany na realizaci vědeckých projektů.

Cílem konference bylo diskutovat oblasti a problémy činnosti vojsk, jejichž zkvalitnění by přispělo k zefektivnění procesu naplňování operačních schopností sil a prostředků AČR. Dále vyměnit si zkušenosti z procesu přípravy sil a prostředků pozemních sil AČR před jejich nasazením do zahraničních operací a využít získané poznatky, doporučení a závěry z jednání konference k dalšímu zkvalitnění přípravy vojenských profesionálů, včetně zkvalitnění přípravy mladých velitelů v rámci výukového procesu na Fakultě vojenského leadershipu Univerzity obrany.

V přijatých závěrech z jednání konference dali její účastníci řadu doporučení k dalšímu zkvalitnění plnění úkolů silami a prostředky AČR. Jeden z přijatých závěrů doporučil Katedře taktiky Fakulty vojenského leadershipu zorganizovat konferenci i v roce 2015 s cílem projednat aktuální otázky přípravy vojsk na vedení soudobých a budoucích operací. Z letošního jednání bude zpracován sborník distribuovaný všem účastníkům konference.

 

Autor: Jaroslav Kozůbek, foto: Viktor Sliva​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa