Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Jubilejní 10. ročník celostátní odborné konference „Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Jubilejní 10. ročník celostátní odborné konference „Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek“

Počet shlédnutí: 515

10.11.2014 • Dne 5. listopadu 2014 se v prostorách Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové uskutečnil jubilejní 10. ročník celostátní odborné konference  „Psychosociální aspekty při zásahu záchranných složek“. Počet účastníků na letošním ročníku potvrdil rostoucí zájem o  tuto problematiku i zvyšující se povědomí o konferenci mezi odborníky a příslušníky jednotlivých záchranných složek integrovaného záchranného systému České republiky (IZS ČR). 

Celkem bylo na odborném jednání přítomno 128 účastníků z řad příslušníků Armády ČR, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru (HZS) a  Zdravotnické záchranné služby (ZZS). Vyjma členů IZS bylo auditorium tvořeno také celou škálou organizací a  osob participujících na řešení mimořádných událostí, mezi něž patří například Český červený kříž, Národní rada zdravotně postižených, Ministerstvo vnitra ČR, Krizové centrum Ostrava, Dlouhá cesta o.s. a další záchranné složky IZS, zdravotnická zařízení, zdravotnické školy i neziskové organizace podílející se na zvládání různých typů krizových situací.

Tematicky se konference zaměřila na poskytování krizové intervence v průběhu katastrof a hromadných neštěstí, na psychologickou připravenost záchranných složek na zásah, vzdělávání pracovníků poskytujících krizovou intervenci a  na zkušenosti ze cvičení záchranných složek. Hlavním cílem letošního ročníku konference bylo vytvoření otevřeného diskuzního fóra zaměřeného na psychosociální aspekty průběhu zásahu, které by účastníkům poskytlo příležitost pro prezentaci vlastních zkušeností. Nové osobní poznatky a náměty předkládané formou ústních sdělení vedly k rozpravě a konstruktivní kritické diskuzi.

Celkem na konferenci zaznělo 12 odborných prezentací. Témata se týkala poskytování první psychické pomoci na místě události se zaměřením na psychickou podporu dětí při mimořádné události, včetně podpory v případě smrti dítěte. Součástí programu byla také přednáška propojující problematiku urgentní medicíny a thanatologie (interdisciplinární vědní obor zabývající se smrtí a umíráním). Velmi zajímavé bylo téma spolupráce psychologické služby HZS s ukrajinskými psychology a jejich školení pro zvládání mimořádných situací. Pracovníci ZZS hl. m. Prahy referovali o konkrétních výsledcích a psychologických aspektech cvičení IZS „Pražská 155“ a „Metro 2014“, zástupce Policie ČR přednesl příspěvek o ozbrojených útocích na pracovníky záchranných složek v civilním prostředí ČR, u nichž bohužel dochází stále ke zvyšování četnosti.

Již nedílnou pravidelnou součástí konference jsou prezentace věnované spolupráci s krizovými interventy, pracovníky SPIS - peer péče (Systém psycho-sociální intervenční služby), jejichž úkolem je psychosociální péče o pracovníky záchranných složek, a to nejen v rámci přednemocniční neodkladné péče, ale také v průběhu následné léčby. Letošní ročník pokračoval v tradici organizování workshopu peer - pracovníků jednotlivých krajů ČR, který se zaměřuje na vzdělávání tohoto typu odborníků pro potřeby členů IZS i ostatních zdravotnických zařízení. Workshop probíhal souběžně s konferencí.

Konference poskytla mnoho nových poznatků z  oboru psychologie při mimořádných situacích. Přátelské prostředí diskuzního fóra umožnilo navázání řady nových kontaktů mezi zástupci zasahujících složek a odborníky zabývajícími se danou problematikou, jejichž společným cílem je zvyšování úrovně realizované pomoci. Role Fakulty vojenského zdravotnictví jako pořadatele akce byla všemi účastníky hodnocena velmi pozitivně. Vyzdvižena byla vysoká míra otevřenosti prezentujících i udržení konstruktivní diskuze u rozdílných názorů. Ze strany zástupců fakulty byla navázána spolupráce, která bude směřována zejména do oblasti řešení otázek psychosociální pomoci na místech hromadného postižení zdraví a  prevenci dlouhodobých psychických dopadů na příslušníky zasahujících složek.

Autor: Zdeněk Hrstka, foto: Miroslav Fidranský

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa