Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany ve veletržním obležení

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany ve veletržním obležení

Počet shlédnutí: 881

6.11.2014 • Především během akčních ukázek výcviku v podání příslušníků Univerzity obrany se expozice této vojenské školy na brněnském veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus opakovaně ocitla v obležení středoškolských studentů. Ti sem přicházeli pro informace a prezentační materiály týkající se vojenského i civilního studia na univerzitě, která v rámci systému vysokých škol v České republice zaujímá unikátní postavení.

„Studentů přichází obdobný počet jako v předchozích letech,“ hodnotí zájem o informace Ing. Ivan Tluka z personálního oddělení rektorátu Univerzity obrany a dodává: „Co se však změnilo, je úroveň vědomostí zájemců. Na rozdíl od dřívějška přicházejí už vybaveni základním přehledem a požadují konkrétní informace.“ Hodně studentů se zajímá o profesi pilota či velitele průzkumných jednotek. O studiu na Univerzitě obrany uvažuje i Lukáš Man z Dolní Vilímče, kterého láká povolání vyžadující fyzickou činnost. „Voják je něco víc než inženýr,“ říká Lukáš, který má vztah k armádě také díky svému strýci, který byl jejím příslušníkem.

Univerzita obrany od letošního roku zavádí do praxe nové pětileté studijní obory na obou svých brněnských součástech – Fakultě vojenského leadershipu a Fakultě vojenských technologií. Studenti těchto programů mají společný tříletý základ a teprve poté se podle požadavků armády, svých preferencí a také podle studijních výsledků a osobních předpokladů rozdělí do jednotlivých studijních modulů.

Nadrotmistryně Markéta Beran Gecová z Rekrutačního střediska Morava odpovídala na dotazy týkající se fyzických požadavků kladených na profesionálního vojáka a na způsob vstupu do ozbrojených sil. Zaznamenala velký zájem o zdravotnické obory. „Ve skautu jsem se staral o děcka a přirostlo mi to k srdci,“ vysvětlil svou volbu oboru zdravotnický záchranář Zbyšek Čižmař ze Zlína, a třebaže své štěstí bude zkoušet také na Masarykově univerzitě, pro studium na vojenské škole má ještě jeden podstatný argument: „Sloužit v armádě mi přijde jako velká čest.“

Již zmíněné ukázky výcviku studentů Univerzity obrany upoutaly značný zájem návštěvníků veletrhu. Ne všichni však jen pasivně přihlíželi. Dvě děvčata se během každé z četných ukázek stala fiktivními rukojmí teroristů, z jejichž spárů byla vysvobozena členy speciální jednotky. Této scéně přihlížely i Radka Průšová a Kristýna Plhalová ze Svitav, které si do Brna pro informace o vysokoškolském studiu přijely s ročním předstihem již ve třetím ročníku. „Jsme na ekonomce, takže bychom na univerzitě v tomto oboru mohly pokračovat,“ uvádí první ze studentek. Se svou kolegyní sbíraly základní informace, aby se případně mohly rozhodnout mezi vojenskou či civilní formou studia.

 

Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa