Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany jako půda pro změnu armády

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany jako půda pro změnu armády

Počet shlédnutí: 394

31.10.2014 • Ve čtvrtek 30. října 2014 proběhl na Univerzitě obrany workshop absolventů akreditovaných vzdělávacích programů a kariérových kurzů. Ti společně se zástupci velení armády a hostitelské vojenské vysoké školy diskutovali o tom, jak vzdělávat důstojníky pro současné potřeby Armády České republiky. 

Akce se uskutečnila v souvislosti s 10. výročím vzniku univerzity a kromě ohlédnutí za předešlým obdobím bylo jejím cílem poskytnout účastníkům aktuální informaci o současných klíčových vzdělávacích aktivitách Univerzity obrany a také výhled na přípravu důstojnického sboru na období let 2020–2025. Ve skupině absolventů se objevili bývalí studenti bakalářských, magisterských i doktorských studijních programů stejně jako absolventi Kurzu vyšších důstojníků a Kurzu Generálního štábu. Dále se workshopu zúčastnili zástupci velení armády a vedoucí funkcionáři z oblasti personalistiky a vzdělávání, mnozí akademičtí pracovníci a současní studenti Univerzity obrany včetně studentů kariérových kurzů.

„Devadesát procent důstojníků ozbrojených sil České republiky tvoří absolventi vysokého školství nebo škol, které profesně připravují důstojnický sbor,“ uvedl při zahájení workshopu rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl, který pak prezentoval strukturu Univerzity obrany, záměr jejího rozvoje, její vzdělávací strategii a obecný model magisterského studijního programu. Právě souvislé pětileté studium je významnou novinkou letošního akademického roku.

Další z účastníků workshopu, bývalý ministr obrany Luboš Dobrovský poukázal na potřebu vzdělávání důstojníků v oblasti společenských věd: „Jedině toto vzdělání jim umožní, aby si byli vědomi těch povinností, které na ně jsou kladeny, aby našli hodnoty, které jim stojí za to, aby na jejich obranu a obranu ostatních občanů tohoto státu nabídli své životy,“ uvedl Luboš Dobrovský poté, co připomenul požadavky na vzdělání důstojníků z meziválečného období.

„Kde jinde změnit armádu, než na univerzitní půdě?“ souhlasně citoval ve svém vystoupení první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář ředitele Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií UO brigádního generála v záloze Františka Mičánka. Ten se ujal řízení druhé části workshopu, kterou zahájil prezentací nového konceptu důstojnických kariérových kurzů. Ty doznaly podstatných změn – jsou společné pro všechny vojenské odbornosti, kladou velký důraz na samostatnou přípravu studentů, zavádějí moderní metody a formy výuky, rozvíjejí kompetence odpovídající úrovně managementu. Podstatu změn shrnul rektor-velitel Bohuslav Přikryl při zářijovém zahájení letošního ročníku: „Cílem kurzů je nejen naučit rozhodovat, ale také přebírat zodpovědnost za rozhodnutí, která budou činěna na různých úrovních velení.“

Nový koncept kariérových kurzů byl vytvořen v souladu s Koncepcí přípravy personálu rezortu MO na období 2012–2018, na základě požadavků Generálního štábu AČR, získaných poznatků z kariérových kurzů ve vybraných zemích NATO a EU a také nejlepších domácích zkušeností. Došlo ke zkrácení délky kurzů a zvýšení jejich četnosti v průběhu kariéry důstojníka. Kurzy v novém systému kariérové přípravy důstojníků AČR realizuje Velitelství výcviku – Vojenská akademie ve Vyškově a Univerzita obrany v Brně. 

Obdobné workshopy by se podle závěrečného vystoupení rektora–velitele UO měly konat každé dva roky, a to vždy se zaměřením na konkrétní problematiku.


Autor: Hana Vlachová​, Viktor Sliva, foto: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa