Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference Měření Diagnostika Spolehlivost Palubních soustav letadel 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Konference Měření Diagnostika Spolehlivost Palubních soustav letadel 2014

Počet shlédnutí: 133

31.10.2014 • V Klubu Univerzity obrany se 22. a 23. října 2014 sešlo více než 25 odborníků z oblasti leteckých elektrotechnických systémů na již 14. mezinárodní vědecké konferenci „Měření Diagnostika Spolehlivost Palubních soustav letadel“. Katedra leteckých elektrotechnických systémů Fakulty vojenských technologií každoročně pořádá tuto konferenci s cílem poskytnout nové odborné informace a vyměnit si zkušenosti z oblasti elektrotechnických, strojních, speciálních a zabezpečovacích systémů letecké techniky. 

Program prvního dne uvedlo několik vyzvaných přednášek kolegů z ČVUT Praha a Letecké fakulty v Košicích, které vtáhly účastníky do technických problémů a posléze se rozvinula i bohatší diskuze, než bývá obvyklé. Velmi početná delegace Katedry avioniky Letecké fakulty Technické univerzity v Košicích pak v jednotlivých příspěvcích představila některé své aktuálně řešené projekty. Z jednotlivých vystoupení se účastníci konference dozvěděli o nových metodách a postupech při vývoji komunikačních či navigačních systémů, leteckých přístrojů a diagnostiky těchto systémů. Pořádající katedra z FVT UO se „pochlubila“ prezentací nového leteckého simulátoru, zaměřeného na měření lidského činitele při řízení letu letounu. 

Druhý den pokračovalo jednání konference za přispění konferenčních vystoupení kolegů ze společnosti Mesit přístroje z Uherského hradiště. Závěr konference naplnila velmi hodnotná ukázka bezpilotní vzducholodě (o délce 13 m) pro měření vertikálních profilů znečištění ovzduší, kterou na nástupišti v kasárnách Šumavská (přes potíže, způsobené silným nárazovým větrem) představili kolegové z Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava. Součástí ukázky, kterou vedl doc. Jančík se svými doktorandy, byla prohlídka přístrojového vybavení pro ovládání vzducholodě v obytném přívěsu a ukázka pilotáže dvou bezpilotních modelů typu koptéra. 

Z konference byl vydán sborník příspěvků (ISBN 978-80-7231-846-6) v tištěné i elektronické podobě na CD (ISBN 978-80-7231-970-1). Letošní sborník má 27 příspěvků na celkově 267 stranách. To představuje po předchozích několika letech výrazný nárůst zájmu o tuto konferenci.

Na rok 2015 se připravuje 15. ročník této konference, který se bude konat ve dnech 21. a 22. 10. 2015 opět v prostorách Klubu Univerzity obrany.


Autor: Rudolf Jalovecký, foto: Jiří Pařízek​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa