Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO přísahali věrnost České republice

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Školního pluku

Studenti UO přísahali věrnost České republice

Počet shlédnutí: 1334

29.10.2014 • Za přítomnosti prezidenta republiky, ministra obrany, náčelníka Generálního štábu AČR, rektora-velitele UO a dalších vysokých státních a armádních představitelů se včera na Hradčanském náměstí uskutečnila slavnostní vojenská přísaha nových studentů Univerzity obrany – vojáků Armády České republiky.

Stalo se už tradicí, že vojenská přísaha nových příslušníků armády se koná nejen v den výročí vzniku samostatného československého státu, ale také na místě, které je historicky spjato s naší bohatou minulostí – na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Československé ozbrojené síly mají totiž své kořeny v legionářském vojsku, a to je nerozlučně spojeno se vznikem našeho demokratického státu v roce 1918. Tyto základy daly naší armádě vojenské sebevědomí a založila se tak tradice, která znovu ožila po roce 1989.

Vojenská přísaha k armádě a zejména vojákům nerozlučně patří. Je totiž počátkem každé vojenské kariéry. Není to jen právní, ale zejména morální závazek, kterým se naši vojáci hlásí k tradici československých legií, vojáků bojujících na frontách druhé světové války až po mírové mise posledních dvou desetiletí.

Letos přísahalo věrnost České republice 464 nových vojáků Armády České republiky. Z tohoto počtu dorazilo do Prahy 272 studentů prvního ročníku Univerzity obrany a 192 nových příslušníků AČR, kteří právě dokončili základní výcvik u Velitelství výcviku - Vojenské akademie ve Vyškově. Velitelem přísahy byl zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Ing. Milan Marek.

„Vojenská přísaha je pro každého vojáka zákonem a současně základním kamenem jeho vojenské kariéry. Má výrazný morální rozměr, zavazuje a motivuje,“ řekl ve svém projevu ministr obrany Martin Stropnický a zároveň dodal, že dnešní svět není jednoduchý a bylo by bláhové se domnívat, že jeho problémy naši zemi z uctivé vzdálenosti minou. Dnešní armádu tvoří profesionálové a vojenského profesionála pak jeho odhodlanost, výcvik, loajalita a připravenost. Armáda je složitý systém s vysokými nároky na lidský potenciál. Proto do svých řad potřebuje ty nejlepší z nejlepších. „Očekávám od vás, že vaše působení v Armádě České republiky bude v zájmu resortu obrany i vašich osobních cílů a aspirací a vaši blízcí doma vám v tom budou oporou,“ dodal závěrem ministr.

 

 
​​


Autor: Jana Deckerová​​​​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa