Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vážíme si svého soukromí?

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vážíme si svého soukromí?

Počet shlédnutí: 344

24.10.2014 • Do jaké míry jsou lidé ochotni sdílet prostřednictvím komunikačních technologií své soukromí a jak má být pojímána jeho ochrana. To byly dvě z mnoha otázek, o nichž se ve čtvrtek 23. října hovořilo na semináři s názvem Soukromí a bezpečnostní rizika v kyberprostoru, který proběhl v prostorách Univerzity obrany. Seminář se uskutečnil v rámci Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti a uspořádalo ho Národní centrum bezpečnějšího internetu ve spolupráci s hostitelskou Univerzitou obrany a Studentským klubem AFCEA, který při ní působí. 

Právní stránkou ochrany soukromí se ve svém vystoupení zabýval Jakub Harašta z Masarykovy univerzity. „Podstatné je najít správnou proporci mezi snahou státu o maximální bezpečnost a tlakem občanů zachovat si svá distributivní informační práva. Ale tento tlak zespodu nyní chybí, naopak se na internetu chováme jako malé děti,“ zhodnotil současnou situaci Jakub Harašta s odkazem na množství osobních informací, které jsou distribuovány například prostřednictvím sociálních sítí.

Aktuální rizika pro uživatele internetu shrnula Andrea Kropáčková, zastupující správce národní domény NIC.CZ a národní CSIRT. CZ, jež se podílí na řešení incidentů týkajících se kybernetické bezpečnosti v sítích provozovaných v České republice. Upozornila především na to, že svým chováním na internetu otevíráme do svých elektronických zařízení bránu pro programy, jež mohou sloužit ke kumulovaným útokům na vybrané servery. „Bezmyšlenkovitě klikáme na odkazy, které nám přijdou, otevíráme e-mailové přílohy, které už na první pohled vypadají podezřele, a stahujeme data, o kterých nevíme, zda jsou bezpečná,“ uvedla Andrea Kropáčková typické příklady chyb, kterých se uživatelé internetu dopouštějí.   

Stále častějším cílem kybernetických delikventů se stávají chytré mobilní telefony, zvláště ty na platformě Android. „Škodlivé kódy, které je možné do telefonu stáhnout spolu s daty z nezabezpečených či neznámých zdrojů, mohou například generovat volání nebo zasílání SMS na prémiová čísla či do zahraničí, což má přímý finanční dopad na uživatele,“ upozornil na jeden ze současných trendů Jiří Palyza, výkonný ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu.

Semináře se účastnili především studenti vysokoškolských oborů specializujících se buď přímo na kybernetickou bezpečnost, nebo na související témata – bezpečnostní a krizový management, informační bezpečnost, právo apod. 

Seminář probíhal ve dvou blocích, a to Soukromí a kybernetická bezpečnost a Hackeři a kyberútoky. Účastníci semináře se zabývali kybernetickou bezpečností jak z pohledu legislativní úpravy, tak i aplikační praxe, souvislostmi současných bezpečnostních hrozeb a ochrany soukromí a v neposlední řadě se zaměřili na analýzu možných dopadů Zákona o kybernetické bezpečnosti v praxi (zákon nabývá účinnosti od 1. ledna 2015).

 

Autor: Viktor Sliva

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa