Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
24. říjen – památný den resortu Ministerstva obrany ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

24. říjen – památný den resortu Ministerstva obrany ČR

Počet shlédnutí: 159

22.10.2014 • „Obsadili jsme pevnůstky v poušti, v nichž jsme se bránili přívalu italských vojáků, kteří se snažili prolomit náš obranný val,“ vyprávěl před dvěma roky studentům Univerzity obrany plukovník ve výslužbě Pavel Vranský. Voják, který bojoval v řadách 11. československého pěšího praporu pod velením podplukovníka Karla Klapálka u libyjského Tobrúku. Našich 643 vojáků v roce 1941 ubránilo Tobruk před německo-italskou přesilou a napomohlo tak k udržení důležitého zásobovacího uzlu.

Dne 24. října před třiasedmdesáti lety se příslušníci Čs. pěšího praporu 11 – Východního připojili k obráncům strategicky důležitého severoafrického přístavu Tobrúk, obleženého německými a italskými vojsky. Čechoslováci hájili nejvíce ohrožený západní úsek pevnostní hranice, který zahrnoval ​celkem 13 bývalých italských skalních a betonových pevnůstek. V bojích padlo 14 příslušníků praporu, 26 bylo těžce a 55 lehce zraněno. Po dlouhém obléhání byl nakonec Tobrúk osvobozen a naši vojáci, pro které nacistická propaganda vymyslela pojmenování „tobrucké krysy“, ubránili svěřený šestikilometrový úsek západně od města a přispěli ke spojeneckému vítězství nejen u Tobrúku.

Dne 18. listopadu 1941 zahájila britská 8. armáda útočnou operaci s krycím názvem „Crusader“. Podle plánu měla tobrúcká posádka ve vhodném okamžiku podniknout výpad z jihovýchodní části perimetru a navázat kontakt s hlavními silami. Boje probíhaly se střídavými úspěchy a britským jednotkám se podařilo 5. prosince do Tobrúku „vysekat“ spásný koridor. Střetnutí jednotek, kterého se aktivně účastnil i 11. československý pěší prapor, skončilo 10. prosince 1941.

Zatímco ostatní vojska pokračovala v pronásledování vojsk Osy, českoslovenští vojáci zůstali ve městě. Dne 21. ledna 1942 zahájily německo-italské jednotky protiofenzívu a nad Tobrúkem se znovu začala vznášet hrozba. Českoslovenští vojáci zpevňovali obranu a podíleli se na strážní službě. V březnu byli někteří z nich přecvičeni na protiletadlové dělostřelce a 28. března byla čs. jednotka začleněna do 4. britské protiletadlové brigády. Nakonec 7. dubna 1942 byla čs. brigáda vystřídána Jihoafričany a přístav opustila.

Pro československé zahraniční jednotky to tehdy byla největší válečná akce na Blízkém Východě a v Severní Africe. Proto se 24. říjen stal památným dnem české armády. 

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: VÚA-VHA

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa