Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany na mezinárodní výstavě Future Forces & Conference 2014

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany na mezinárodní výstavě Future Forces & Conference 2014

Počet shlédnutí: 286

21.10.2014 • Minulý týden se příslušníci Univerzity obrany účastnili v Praze na výstavišti v Letňanech ojedinělé akce svého druhu – mezinárodní výstavy Future Forces & Conference 2014, doprovázené odbornou konferencí „Future Crises 2014“ a souborem čtyř odborných seminářů „Open NATO Future Soldier Workshop“, „Open NATO CBRN Workshop“, „Unmanned Systems Workshop“ a „Capable Logistician Workshop“. 

Univerzita obrany se zapojila do tohoto výstavního a konferenčního projektu zejména svojí účastí v expozici Ministerstva obrany České republiky, kde prezentovala svoje výsledky vědecké činnosti v souladu s vizí zástupců generálního štábu české armády, kteří zde prezentovali současné i budoucí možnosti štábu do úrovně brigády při řízení bojové činnosti.   

Významnou součást expozice ministerstva obrany, kterou ocenili i přítomní čelní funkcionáři resortu obrany, proto tvořil univerzitní třídimenzionální vizualizační systém (3D). Ten vznikl na základě prací v rámci projektu obranného výzkumu „VIRTUAL: Prostředky virtuální reality v modernizované koncepci budování Operačně taktického systému velení a řízení pozemních sil (OTS VŘ PozS) AČR“ a „VIZUALIZACE: Služby pro 3D vizualizaci taktických dat v OTS VŘ PozS“, na kterých se podíleli příslušníci Univerzity obrany podplukovník doc. Ing. Jan Hodický, Ph.D. a podplukovník doc. Ing. Petr Františ, Ph.D. z Katedry komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií UO a také akademičtí pracovníci z Masarykovy univerzity v Brně.

Představený vizualizační systém rozšiřuje možnosti stávající prezentace informací OTS VŘ PozS AČR o jejich zobrazení ve třech rozměrech. Z tohoto systému přebírá vizualizační systém poziční informace o jednotkách, taktická data jednotek a taktické průsvitky. Tyto informace jsou po jejich zpracování vizualizovány na 3D modelu terénu.  Předpokládané umístění tohoto pracoviště je na hlavním místě velení brigády.

Dále v Letňanech Univerzita obrany představila výsledky vědecko-výzkumné činnosti kolektivu kolem podplukovníka doc. Ing. Jana Mazala, Ph.D. z Katedry taktiky Fakulty vojenského leadershipu UO, který seznamoval přítomnou odbornou veřejnost s vývojovým demonstrátorem autonomního pozemního robotizovaného systému TAROS 6x6 Furbo a robotizovaným zbraňovým systémem LAFETA II.

Pozemní robotizovaný systém TAROS 6x6 Furbo s vysokou mírou automatizace širokého spektra procesů včetně automatické navigace a činnosti ve složitém urbanizovaném nebo otevřeném terénu je koncipován modulárním způsobem jako doplňkový systém podpory malých bojových jednotek (družstva, týmu) s možností dovybavení komponenty pro danou misi z širokého spektra příslušenství a to, jak zbraňových a robotických, tak i komunikačních, senzorických a podobně.

Robotizovaný zbraňový systém LAFETA II je určený k podpoře bojové činnosti mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek ve složitém operačním prostředí, kde umožňuje přenesení procesu vedení palby na robotizovaný systém schopný plnit automaticky celou řadu vybraných úkolů. Nasazení daného systému umožnuje nejenom zvýšit přesnost a efektivnost vedené palby za široké škály složitých podmínek, ale zejména představuje významný faktor ve snižování rizika vystavení lidského elementu nebezpečným situacím a aktivitám v asymetrickém operačním prostředí.

Oba tyto projekty jsou výsledkem výzkumného záměru Univerzity obrany a společnosti VOP CZ, s.p., který dále pokračuje jako projekt v rámci výzkumně-vývojového centra CAFR (Center for Advanced Field Robotics) založeného v roce 2013 zejména z důvodu podpory a zvýšení účinnosti řešení tohoto druhu projektů a aktivit.

Kromě podílu na expozici MO ČR se akademičtí pracovníci UO účastnili organizace a provedení mezinárodní odborné konference a především pracovních seminářů se širokou mezinárodní účastí. Důkazem je mj. i to, že se Univerzita obrany bezproblémově zhostila v osobě podplukovníka Jana Mazala a za přispění podplukovníka doc. Ing. Petra Stodoly, Ph.D. i předsednictví mezinárodního pracovního semináře „Unmanned Systems Workshop“.

Za zmínku rovněž stojí i obětavá pomoc čtyřiceti studentů naší vojenské vysoké školy protokolu MO při doprovázení vysokých zahraničních funkcionářů po dobu konání této akce.

Důkazem velmi výrazného podílu Univerzity obrany na přípravě a provedení této mezinárodní výstavy a konferenčního programu bylo i slavnostní předání dekretů o udělení čestného historického názvu frekventantům 27. kurzu Generálního štábu armádního generála Aloise Lišky a  28. kurzu Generálního štábu divizního generála Stanislava Čečky náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Ing. Petrem Pavlem, MA v bezprostřední blízkosti expozice našeho resortu. 

Univerzita obrany se na výstavišti v Praze-Letňanech určitě neztratila a za svou účast a vzorné vystupování si vysloužila poděkování jak ze strany představitelů Ministerstva obrany ČR, tak i ze strany pořadatelů této významné mezinárodní akce.


Autor: Milan Hanousek, foto: autor a Miroslav Šindelář

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa