Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzitní lezci porazili silnou konkurenci z Polska a USA

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzitní lezci porazili silnou konkurenci z Polska a USA

Počet shlédnutí: 1326

20.10.2014 • Studenti Univerzity obrany rotní Josef Straka a Tomáš Pomije se ve dnech 9. až 12. října zúčastnili v polské  Szklarske Porębě 9. mezinárodního horolezeckého závodu, konaného pod záštitou tamního ministerstva obrany a ministerstva vnitra. Organizátorem soutěže byla Vojenská akademie pozemních sil generála Tadeusza Kościuszkého ve Wroclawi. 

Soutěže se zúčastnilo 27 dvoučlenných týmů z Polska, České republiky a USA. Většinu soutěžících tvořily týmy speciálních sil polské armády, mezi nejvýznamnější z nich patří FORMOZA, NIL, vojenské komando z Lublince a Gromu a instruktoři lezení z 25. brigády vzdušný sil. Dále pak šlo o zásahové jednotky polské policie a speciální síly americké armády. Českou republiku zastupovala uvedená dvojice studentů navazujícího magisterského studijního programu z Univerzity obrany.

Soutěž byla rozdělena do dvou částí – ta hlavní byla věnována problematice speciálních lanových přístupů, záchraně osob, první pomoci a pohybu v horském terénu. Druhou část soutěže tvořil přesun na vzdálenost 10 kilometrů se zátěží v horském terénu. Některé disciplíny nebyly technicky složité, nicméně vyžadovaly velkou sílu a vytrvalost. Kromě toho bylo vše na čas, což vytvářelo stresující prostředí.

Dvojice studentů Univerzity obrany nakonec zvítězila a zúročila tak bohaté zkušenosti z kurzů konaných v rámci lezeckého oddílu na UO. Největším přínosem v tomto směru byl kurz výškových prací, který organizovalo Centrum tělesné výchovy a sportu. Podstatná část tréninku probíhala na horolezecké stěně a na lezeckém trenažéru JAKUB, přípravou pro techniky ve výšce a nad volnou hloubkou a pro rozhodování se ve stresových situacích přispěl podplukovník David Ullrich z CTVS.

 

Autoři: Josef Straka a Tomáš Pomije​

​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa